Nu ska det handla om Ungern och ungersk vintradition, om distriktet Eger, anekdoter och om vampyrer, för precis som i Rumänien tror man i Ungern sedan medeltiden på blodtörstiga vampyrer. Men vin, det var något som man drack redan tidigare. Det var romarna som tog med sig de första vinstockar till Ungern och vid 500-talet efter Kristus fanns det vingårdar i stor omfattning i hela landet. Allt enligt historiska uppgifter. Bilden ovan föreställer en typisk ungersk vinproducent 🙂 och är en skulptur av trä.

Ungern kan man kalla ett druvornas mångfaldsland. Kring slutet av 800-talet blev det kända Tokaj en förnämlig vinregion och därefter fick man allt eftersom in nya druvsorter in från Italien och Frankrike. Och trots att det idag finns mängder av druvvarianter i Ungern, så ligger merparten av produktionen det vita vinet. Många av de lokala druvorna har odlats i landet i århundraden, medan andra har skapades av kända ungerska oenologer. De internationella druvsorterna finns dock också i alla vinregioner i landet.

På 1500-talet Suleiman den Magnifike, sultanen som styrde Turkiet – som även han var en stor vinentusiast – han fördrev serberna och intog Ungern. Han hade med sig den röda och saftiga druvan Kadarka till Eger. Och det var då som det skrevs modern vinhistoria.

Och för att återgå till detta med vampyrer. Ungrarna berättar gärna många anekdoter både om blodtörstiga djur och människor och visst finns det en vampyrkoppling till Ungerns mest kända vin, det blodröda Egri Bikavér. Och drack man det, ja, då fick man förstås övernaturlig styrka.

Jag kan varmt rekommendera Ungern som semesterland. Ungern är det förlovade mat- och vinlandet, men också folkdansen Csárdás och de färgglada folkdräkternas land. På vägen kommer du att möta glada och trevliga magyarer som inte bara är stolta över sin långa vintradition och sin allra kändaste vinregion, Tokaj. Men alla – alla ungrare, stora som små – har dessutom någon gång i livet varit där. Det verkar liksom ingå i ungrarnas livslånga kulturträning.  Szeretem! säger ungraren. I love.

Och även om många familjer som i århundraden gjort sitt vin förlorade sina vingårdar efter andra världskriget, så fanns det många gamla vinmakare som fortsatte att göra sitt eget vin. På så sätt kunde man hålla traditionen vid liv.

”Vinodlingens” renässans ”kom efter att regimens förändrades kring 1990-talet och då började med Bordeauxdruvor som idag fortfarande är populära, så får de gamla inhemska druvorna en revival pch blir alltmer erkända av vinentusiasterna.

På Concealed Wines är vi precis lika stolta som ungrarna över vårt mustiga, fruktiga ungerska Eger Kékfrankos Merlot  ( (2722), ett vin som är späckat med mörka mogna moreller och söta blåbär med stänk av kryddor som nejlika och lakrits. Vinet består till största delen av Kékfrankos 60 % och Merlot 40%.

Kékfrankos är en av de 30 mest planterade röda druvsorterna i världen och antalet odlade druvor av denna variant har ökat under de senaste 10 åren. Inte så underligt att det även är Ungerns mest planterade druva och landets flaggskepp efter att både Karl den store, även kallad Charlemagne av fransoserna, men också Napoleon nästan tusen år senare, korade druvan till sin ungerska favoritdruva.

Napoleon beskrev druvan så här: ”En druva värdig vår uppmärksamhet! Fin syra, bra tanninstruktur med frukt från Ungerns frodiga skogsmarker som ger vinet en distinkt karaktär.”

Konstigt kanske, men den beskrivningen håller än och vi kunde inte ha beskrivit vårt vin mycket bättre. Och om vi relaterar till vampyrer och blod så växer Kékfrankos regionen Eger och är även den enskilt största komponenten i Bikavérviner. Vill man dricka äkta ungerskt vin så bör man gärna välja ett vin som är framställt av Kékfrankos som egentligen är samma druva som österrikiska Blaufränkisch och tyska Lemberger. Men druvan smakar olika i alla länder och olika terroir påverkar förstås. I Eger är klimatet torrt och coolt vilket gör att druvan trivs.

Det är toppenkul att Ungern är på frammarsch som vinskapande land. Ha en trevlig fredag!

Similar Posts