I Nya Zeeland tog det till slutet av 90 talet för öl revolutionen att sätta igång – men när den väl kom igång så öppnades nya bryggerier både nu och då. En av dessa många bryggerier började i Carl Vastas trädgård bland kullarna över Waikanae. Carl är en ingenjör med smaklökar av en vin kritiker. Snabbt hade Carl skapat ett fantastiskt utbud av ales, porters och pilsners till sina vänner under namnet Tuatara. De senaste åren har Tuatara vuxit till ett bryggeri som producerar ungefär en miljon liter öl om året och ett av de ledande bryggerierna på Nya Zealand. Tuatara säljs i hela Nya Zealand och börjar även spridas internationellt över hela världen – som till expempel till Sverige för första gången denna vecka J

Det började med att Tuatara Brewery bryggde en APA (American Pale Ale) och fick slut på sin amerikanska humle (!). Detta resulterade i att bryggeriet vände sig till en mer lokal lösning och skapade, som är gjord på humle från Nya Zeeland. Aotearoa är maori för Nya Zeeland. Den bokstavliga översättningen av Aotearoa är ”landet av det långa vita molnet”. Produkten blev snabbt populär och har vunnit flera priser inklusive guldmedalj i ’Brewers Guild of New Zealand’ för ’International Ale Styles’.

Tuataras APA har en komplex smak av kryddor, citrus och grapefrukt med en fräsch humle finish.

Tuatara APA kommer att lanseras på utvalda Systembolag runt om i landet från och med nu på fredag (4 september). Följ denna länk för mer information och vart du kan hitta din närmaste butik med Tuataras APA!

Skål!

/Ebba

Similar Posts