Äntligen januari och äntligen har vi börjat ett nytt år! Tidningarna presenterar en parad med intervjuer med hälsogurus och dietister. Svarta kraftiga löpsedlar peppar oss med spartips och hälsotips.  Januari är ingen nådig månad, varken för den tunna plånboken eller det trinda magomfånget. I januari måste vi tydligen minska på allt och den som mår riktigt dåligt för att ha småsyndat, haft kul, ätit otaliga julbord och druckit gott under julmånaden – vinner skuldtävlingen.

Men skippa skuldkänslorna! Det är okej med småsynder ibland och vi vill visa att man faktiskt kan fortsätta äta och dricka gott. Magert och prisvänligt. Och vinvänligt, förstås. Vi menar att man inte alltid behöver stirra sig blind på kalorier. OK, ett vinglas på 15 cl Cabernet Sauvignon innehåller generellt 175 kalorier. Att jämföra med en Big Mac som har 257 kcal men tänk på att du med Big Mac:en även får i dig 15 g fett i form av mättat fett, fleromättat fett, enkelomättat fett och transfetter, för att inte tala om kolesterol. I vin finns inga fetter och inget kolesterol. Poäng för vinet!  Här presenterar vi två magra och plånboksvänliga förslag med supergoda vintips under 100-lappen:

Förslag #1

Perdeberg Pinotage, magra lammbiffar och röd coleslaw

Perdeberg Pinotage (2137) är ett mycket prisvärt vin speciellt i januari. På Systembolaget finns det nu endast 10 viner av druvan Pinotage och samtliga är från Sydafrika. Detta WIETA certifierade vinet skapat av den kunniga vinmakaren Albertus Louw lovar bra arbetsvillkor och social utveckling på plats. Hos producenten Perdeberg Winery i Paal i västra Kapprovinsen startade man 1941 med att göra vin och nu drivs detta familjeföretag av tredje generationen. Mottot har alltid varit ”mångfald och kvalitet”.  Druvan Pinotage är en spännande sydafrikansk druva som är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Detta ger ett unikt, charmigt och mysigt vin som verkligen passar bra till magra lammburgare. Perdeberg är ett livligt rödvin som fyller gommen med flertal solmogna frukter som björnbär, blåbär och hallon. Även de peppriga kryddorna finns här. Du känner drag av lakrits, lite mynta och lite ekfat. De fina sammetslena tanninerna smälter på tungan.

Till lammbiffarna behövs

 • 500 g lammfärs
 • 1 liten finhackad lök
 • 2 klyftor pressad vitkök
 • 1 msk dijonsenap
 • 1 dl hackad persilja
 • Salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och forma till 1,5 cm tjocka burgare som du antingen grillar eller steker i c:a 6 minuter.  Serveras med en magrare variant av pommes gjorda av palsternacka. Droppa lite olja över och stek i ugn.

Röd coleslaw: Strimla rödkål och 1 röd chilifrukt tunt. Blanda ihop en dressing av ½ dl vitvinsvinäger och 1 dl vatten, salt, peppar och lite riven ingefära och agavesirap och koka upp långsamt. Lägg i rödkål och chili och lägg i ett glas. Låt kallna i kylen.

Kaloriintag vin: 175 kalorier och 788 kalorier per flaska.

Kaloriintag lammfärsbiffar: 217 kalorier per biff, 15 g protein, 15,2 g fett.

Förslag #2

Carpi Lambrusco med läcker pasta med räkfrossa och grönsaker

Kombinationen Carpi Lambrusco di Modena (2694) tillsammans med vår räkpasta är ett lyxigt val där vi kan kryssa för främst två positiva fördelar: låg alkohol och mycket prisvärt.

Carpi Lambrusco är vindistriktet Emilia-Romagnas stora bubbliga stolthet och prislappen på 79 kr tackar vi för och vinet ger en den där speciella festkänslan tillsammans med en räkpasta. Föredrar du att dricka ett lätt vin så är detta vinet för dig med endast 9,5 %.

Producenten, Cantina di Carpi e Sorbara i Modena har funnits i ungefär 100 år och skeppar idag ut sin populära Lambrusco, som produceras enligt charmatmetoden, till hela världen. Carpi Lambrusco di Modena är en typisk Lambrusco, mörkt lilaröd i färgen med en uppfriskande och skön syra och med en mycket fruktig smak där man hittar körsbär, blåbär och skogshallon. Det här är ett trevligt pärlande vin som man faktiskt kan plocka fram vid många tillfällen. Det passar både till buffén, som apéritif eller som i vårt exempel här, till en lätt pastarätt.

Till pastan behövs

 • 1 paket pasta penne
 • 500 g färska räkor med skal
 • 2 finhackade vitlökar
 • 3 msk färdig pesto på burk
 • 6 färska gröna sparrisar, skär i små bitar
 • 1 msk chiliflingor
 • 2 dl persilja
 • 1 dl vitt vin
 • malen svartpeppar och eventuellt lite salt

Fräs vitlök och sparris på låg värme i olja. Krydda med chiliflingor, salt och peppar. Öka sedan värmen och ägg i räkor och fräs vidare i några minuter.  Häll över den hackade persiljan samt vinet och låt allt koka upp någon minut. Blanda i peston och häll alltsammans över nykokt penne.

Kaloriintag vin: 125 kalorier och 5630 kalorier per flaska.

Kaloriintag räkpasta: 611 kalorier per portion, 29 g protein, 31 g fett.

Similar Posts