Al Scheid från Scheid Family Vineyards är stolt när han visar upp sitt livsverk, de vingårdar som han köpte 1972 och guidade oss igenom vingårdarna i Monterey County för att visa oss hur man tillverkar en riktigt god Pinot Noir. Och här finns mycket att visa!

Scheid Family Wines vingårdar strax söder om staden Greenfield är på 4000 hektar. Att miljömedvetenhet har genomsyrat produktionen på vingårdarna i Monterey County råder det ingen tvekan om. Sonen Scott Scheid , idag vd och koncernchef för familjeföretaget, berättar att man är officiellt certifierade av California Sustainable Winegrowing Alliance.

Familjen Scheid är också en vinfamilj som gärna vill ligga i framkant när det gäller miljöfrågor och man har gjort stora investeringar bland annat för sitt kretslopp. Nyligen reste man ett eget vindkraftverk på vingårdarna som genererar 100% av gårdens totala energibehov som behövs för att driva vingård och tappning och som är tillräckligt stort för att leverera alla vingårdens elbehov plus kraft 125 bostäder med förnybar energi. 100% av vingårdarnas avloppsvatten återvinns redan och hela druvmusten komposteras och sprids som näring i vingårdarna.

Det vin som vi redan för några år sedan lanserade på den svenska marknaden är District 7 Pinot Noir (6578)   Hade viner fått ha popularitetstävlingar, så hade detta vin säkert kammat hem samtliga priser inte bara bland vinälskare i Sverige utan det har även fått topprecensioner världen över.

Fruktdriven med kryddiga toner av tobak, te och nejlika och lite choklad. Och ekfat, förstås. Generellt visar denna Pinot Noir en rubinröd färg i glaset och har silkeslena tanniner som ger ett långt och härligt avslut, ett perfekt vin att para med ett brett utbud av mat på grund av dess komplexitet och rika fruktkaraktär.

Scott visar gärna upp sin kulinariska expertis genom att para mat med deras mångsidiga Pinot Noir. Självklart är han lite partisk när det gäller Pinot från Kalifornien men District 7 ÄR ett enormt gott, fylligt och elegant exempel på en stilren Pinot Noir. Druvan är en av de få druvsorter som parar bra med antingen en delikat, pocherad lax eller till ett rikt, bräserat ankbröst eller så gör man som så ofta i Kalifornien: avnjuter vinet tillsammans med en smakfull men lite lättare grönsaksrätt. Vegetariska rätter har antingen smaker som kan vara ganska starka eller så finns det ingen enda smak som dominerar. Pinot Noir är en druva som vanligtvis även fungerar mycket bra med många av de knepiga grönsakerna som rostade rödbetor, grillad sparris eller karamelliserade rotfrukter.  I Kalifornien fick vi prova ugnsrostade skogschampinjoner tillsammans med deras flaggskepp Pinot Noir. Urgott när bägge smaker får lyfta fram sin egen fräschör och när både vindruvan och svampen får komma till sin rätt. Du kan använda den svamp du själv gillar shiitake, skogskantareller, ostronskivling eller champinjoner. Receptet hittar du här:

Ugnsrostade svampar med D7 Pinot Noir

Förberedelsetid: 30 minuter (förbereda och laga mat)

Ingredienser för 4 portioner

  • 500 g svampar, rensas och skivas
  • 1 msk extra kallpressad olivjungfruolja
  • 1 msk osaltat smält smör
  • ½ tsk saltkristaller, gourmetsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 nypa färska timjanblad

Förvärm ugnen till 225 °.

Slunga svampen i olivolja och det smälta smöret och fördela sedan ett tunt lager svamp jämt över botten i en ugnsfast form. Salta.

Grilla i c:a 20 minuter tills svampen fått färg ch blivit knapriga. Rör om då och då.

Smaka med peppar och eventuellt mer salt om du vill.

Garnera med färsk timjan och servera omedelbart.

Denna enkla rätt skapar goda möjligheter till att avnjutas tillsammans med District 7 Pinot Noir!

Similar Posts