Sangiovese – Italiens numero uno druva får mig alltid att tänka på en tid av murriga pizzalokaler med smårutiga dukar på borden och bastflaskor med ljus i, där vaxet långsamt droppade ner på både bordsduk och halm. Det hade varit Sangiovese i dessa flaskor. För vem kommer inte ihåg Sangioveses överlägsenhet i Chiantiregionen redan vid den tiden som man började göra de populära bastflaskorna som idag tack och lov fått en nostalgirevival. Sangiovese var också druvan som hjälpte oss studenter genom tuffa år av universitetsstudier och jag minns vinerna som billiga men kanske lite trista viner, som gjorde sitt jobb, men inte mycket mer.

Sedan dess har Sangiovese gjort en inspirerande och mycket utvecklande resa. Detta är också Italiens mest sålda druva utan konkurrens, jämför då med alla de hundratals andra druvor, vita och röda, som odlas på alla landets vingårdar.

Idag står druvan för en mycket komplex och trevlig vinupplevelse som i vårt Brunello di Montalcino Fattoi (3097) producerad av Azienda Fattoi.

Vinregionen Montalcino täcker 24 000 hektar totalt och här finns idag närmare 200 producenter. Vår producent och familjen Fattoi äger 70 hektar vinodlingar och man framställer 20 000 flaskor Brunello di Montalcino DOCG. Varje flaska lagras i 4 år, varav två år på fat.

Brunello di Montalcino Fattoi är ett vin där man upplever många smakfulla fruktiga och kryddiga noter av  torkade mogna körsbär med stänk av kanel och pomerans och med en pigg pepprighet som övergår till en ton av söt nougat. Fattoi är förstås till 100% producerad på druvan Sangiovese. Jag tror inte att jag har fel när jag säger att den mest utvecklande resan som Sangiovese någonsin gjort är nog utan tvekan i regionen Brunello di Montalcino som idag producerar DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) viner, vilket innebär att de är bland de finaste vinerna som Italien producerar. DOCG appellationen skapades redan på 1860-talet men det var inte förrän på 80-talet att appellationen började få ett brett och internationellt erkännande.

Alla kända Brunelloviner produceras egentligen i Toscana och i appellationen Brunello di Montalcino som ligger ungefär fem timmar söder och öster om Barolo, tja, i alla fall om du hyr en snabb Maserati.

Vingårdarna ligger på kullarna kring Montalcino i Toscana och vinerna har i allmänhet en mycket fin struktur, de är tanninrika och precis lika komplicerade, aromatiska och eleganta som vår Brunello di Montalcino Fattoi.

Un vino importante!

Similar Posts