Tyskarna är väldigt speciella när det gäller deras öl, i synnerhet deras Kellerbier, som är ett lite mörkare lager. Vi har ett Kellerbier från Koblenz (art. nr 1436)    som vi stolt lanserade i Sverige den 1 september, lagom till höstens mustiga grytor men också lagom till alla oktoberfester. Som namnet säger så kommer ölen från Koblenz i härliga Rhendalen, cirka 100 kilometer söder om Köln. Koblenz är ju annars känt för att de två stora vinfloderna Mosel och Rhen möts just i Koblenz, vid Deutsches Eck, där Mosel rinner ut i Rhen.  Så här ser det ut där på en film  ->

Du vet väl vad ett Kellerbier är? Ett Kellerbier är filtrerad och opastöriserad lager precis som man bryggde den på medeltiden enligt gammal tysk ölstil och som får jäsa vid ganska låga temperaturer. Ölet lagrades ofta i källare under jorden, därav namnet. Detta Kellerbier får en mycket mjuk smak och blir naturligt lite trevligt grumlig, ett öl som är både mättande och otroligt rik på vitaminer på grund av jästen. Zwickelbier är något liknande men personligen tycker vi att ett Kellerbier har en mer dominant, maltig, fyllig, lite bitter smak. Detta maltiga och brödiga öl framställs genom ett mjukt vörtkok och sedan sker jäsningen på egna framodlade jäststammar och allt lagras på tankar i 6-8 veckor innan det fylls på flaskor. Slutprodukten blir ett riktigt mustigt öl med smaktoner av citrus, sockerkaka och kryddor och passar ju dessutom att äta med så många av våra skandinaviska älsklingsrätter, för att inte tala om en wienerschnitzel med pommes, korv stroganoff eller varför inte till en nyfångad makrill eller några sotare?

Koblenzer Brauerei hette tidigare Königsbacher Brauerei har långa anor tillbaka i tiden. Här bryggdes redan ett brödigt öl 1689 i ”das Alte Brauhaus” i gränderna i gamla staden i Koblenz, mest på grund av privilegier från Kurfürst von Metternich. Riktigt roligt att denne mycket troende och högintelligente furste även tyckte om öl. 1885 flyttade bryggeriet till Königsbach. Olika ägare och gamla Karlbergs ägde också bryggeriet ett tag, och det var bara några år sedan, 2012, som bryggeriet återigen övergick i privat ägo.

Ölen bryggs enligt tyska renhetslagen (das Reinheitsgebot) som infördes 1516, egentligen i Ingolstadt i hertigdömet Bayern men anammades i hela Tyskland. Och vad betydde då detta? Jo, man fick ett straff om man bryggde ”dåligt” öl som inte innehöll humle, malt och vatten och senare jäst istället för vete och råg. Regeln har med tiden luckrats upp något. Idag kan man ju också brygga veteöl, men enligt renhetslagen får man inte använda exempelvis majs eller ris till att göra öl. Det har varit många diskussioner bland annat inom EU om detta, men renhetslagen är ett skyddat traditionellt tillverkningssätt för öl. Det är faktiskt ingen dum lag alls och ibland följer även vi svenska bryggare denna lag när vi gör en lager.

Ölet finns i fasta sortimentet. Prova gärna och hör av dig till oss, så får vi höra vad du tycker!

Similar Posts