Elegant och klassiskt

Absolut, flöjt eller coupe, det är en smaksak. Men jag erkänner; jag är verkligen ingen flöjtentusiast! Att dricka champagne i ett flöjtglas är inte bara en dödssynd, det är så otroligt fult. Jag bryr mig inte om att många säger att det fula tulpanformade glaset håller bubblorna vid liv och innesluter aromen längre. Jag offrar gärna en bubbla eller två och sippar med stil.

Finns det något vackrare än att hälla upp en rosa champagne i ett coupeglas? Jag testar med vår ädla champagne Lacourte-Godbillon (art.nr 7611 BS men finns i en hel del butiker), en härlig Pinot Noir Rose, en ljust laxrosa skapelse från champagnehuset Lacourte-Godbillon som ligger i Écueil, en Premier Cru by i Montagne de Reims.

Detta champagnehus som är konsekvent både i stil och smak och lagrar sin champagne i källaren mellan 30 månader och 7 år. Då duger ingen flöjt.  Detta är en champagne som behöver komma till sin rätt och få en briljant lyster i glaset. Den härliga doften av frukter finns kvar. Känn sötman och se hur bubblorna virvlar runt även i de söta coupeglasen i kristall. Och precis så ska det vara. Elegant. Sofistikerat. Vackert.

Två stilikoner med coupeglas

Det är inte bara vackert och elegant med en coupe det är något sexigt över det också, vilket Jackie Kennedy lyckades visa på den så berömde kändisklubben Stork Club i Manhattan när John F. Kennedys firade sin 39-årsdag 1956. Eller när Hollywoodstjärnor som Marilyn Monroe lyfte champagnecoupen. Hade bilden blivit lika sexig med en flöjt? Not so much.

Vid den tiden slog coupen rekord i popularitet. Ingen champagne utan coupe. Från Napoleon till Winston Churchill, alla älskade att dricka sin champagne i coupeglas och som med alla kära ting förtäljer historien att coupen fick sin form efter ett bröst. Det var inte vilket bröst som helst utan Marie Antoinettes, drottningen av Frankrike och Navarra som var gift med Ludvig den XVI. Andra säger att formen inspirerats av Helena från Trojas bröst, åter andra säger att det var Madame de Pompadour, mätress till den tidigare kungen Ludvig den XV och att det var hennes bröst som fick stå modell för glaset. Det var även hon som lär ha sagt: ”Champagne är den enda dryck som en kvinna kan dricka och ända få behålla sin skönhet.”

Ludvig XV och hans följe av manliga kompisar njuter av den ädla drycken, målad 1735 av Jean-François de Troy.

Men hur kan det vara sant? Fick hon någonsin ens prova champagne? På 1700-talet var det adelsmännen som njöt av champagne, så det är föga troligt att det blev något kvar åt mamsellerna. Karlarna kom först och sist. Mångfald var ingen stor hit på den tiden, även om coupeglaset var det.

I själva verket är säkert historien om Marie Antoinettes bröst säkert bara en legend. Någonstans på mitten av 1950-talet dök den fula champagneflöjten upp, trots protester från världens alla coupeentusiaster, som exempelvis Karl Lagerfeld, som skapade en champagnecoupe och denna gång fick modellen Kate Moss låna ut sitt bröst.

Jag är så glad att detta klassiska och eleganta glas har fått en revival och tar en sipp till. Jag njuter av bubblorna som smäller lätt mot min nästipp. Lacourte-Godbillon har en fin balans mellan syra och fruktighet. Tar en sipp till. Känner den friska smaken i gommen och en livlig mousse som slutligen domineras ett fruktigt, fint avslut.

Länge leve coupeglaset. Vi behöver mer glamour!

Similar Posts