Tänk dig att få bygga ett franskt renässansslott nästan vid havet i ett tempererat havsklimat och med härliga vidsträckta vingårdar alldeles i närheten? En önskedröm? Inte för Kevin och Jenny McKay, ett australiensiskt par, som bestämde sig för att göra verklighet av sin dröm när de cyklade genom Europa och hamnade i Loiredalen bland franska slott och vingårdar. Precis så här ville de ha det hemma i Margaret River i västra Australien.

Margaret River är en vinregion som verkar ha allt. Orörda stränder med läckra surfvågor, gudomliga kalkstensgrottor, nyfikna vallabys som hoppar runt för att kanske få en godbit här och där, natursköna och frodiga vingårdar där druvor har planterats redan omkring 1830-talet.

Men det var först på 60-talet som en agronom vid namn John Gladstones vid University of Western Australia spådde att områden som de sex delregionerna i Margaret River, regioner som Yallingup, Carbunup, Wilyabrup, Treeton, Wallcliffe och Karridale, skulle vara fantastiska platser för kommersiell vinodling, särskilt när det gällde premiumviner. John Gladstones hade så rätt!

Och det var precis här i Yallingup, 2002, som Kevin och Jenny McKay slog sig ner och började bygga sitt franska 1700-tals slott som stod klart fem år senare. Vingården Forester Estate hade blivit verklighet. Klicka för att se en kort film!

När man åker på den knastrande grusgången som leder ända fram till vingården och slottet slås man av en nästan bedövande doft av eukalyptus. Det drömlika slottet, som ser ut som om Törnrosa hade bott där, är omgivet av stora eukalyptusträd. Marken har brukats sedan 1850-talet, då en blomstrande skogsindustri, idag en minst lika framgångsrik vingård. För egentligen har det bara tagit drygt 15 år för Forester Estate att bli ett världsnamn med viner som kantats av internationella utmärkelser och priser i en rad prestigetävlingar.

I Sverige kan vi njuta av Forester Estate Cabernet Sauvignon (art.nr. 6486)   som är ett av deras stilfulla och mycket välgjorda viner. Enbart förra året har detta vin fått

Silvermedalj – på International Wine & Spirit Competition i London

Guldmedalj – International Wine Challenge, London

Guldmedalj – Adelaide Wine Show

Guldmedalj – Royal Queensland Wine Show

Silvermedalj – Sydney Roýal Wine Show

Kevin McKay och Todd Payne

Vinmakarna Todd Payne och Kevin McKay har komponerat en klassisk och legendarisk Margaret River Cabernet med en unik druvsammansättning till hela 92% av Cabernet Sauvignon och resten lika delar av Cabernet Franc och Petit Verdot. Här uppvisar de två vinmakarna  ett enastående ”fingerspitzgefühl”. Todd har ett imponerande cv med kvalifikationer både från Nya Zeeland, Napa Valley och från Frankrike där han arbetade för Domaine du Monteillet och senare Yves Cuilleron.

Inte så förvånande då att Forester Estate Cabernet Sauvignon är ett så pass stilrent och elegant vin med en generös fruktkompott med toner av kaffe, lakrits och kryddiga stänk av paprika. En välbalanserad Cabernet Sauvignon med härlig fatkaraktär och en fin och lång eftersmak om kan mäta sig med vilket franskt slottsvin som helst! Vi håller med vinkännaren Magnus Reuterdahl på Din Vinguide.se som skriver: ”Just den här stilen föredrar jag, ung, lite pang på rödbetan med tunga rockriff. Det är snyggt välgjort och smakrikt – lättgillat!” 

Similar Posts