De är svåra att hitta, tuffa att uttala namnet på men goda att dricka.

Ungerns viner uttrycker en nationell stolthet som man sällan skådar och en vintradition som sträcker sig tillbaka långt i tiden.

I Ungern började man redan fermentera druvor till vin under det romerska riket för 2000 år sedan. På medeltiden hade Ungern blivit en stor vinexportör och senare, innan man ens visste att Bordeaux fanns, så fyllde Europas kungligheter sina glas med ungerska viner, då främst det söta Tokaj. Louis XIV i Frankrike kallade det för ”Vinum regum, rex vinorum” – kungarnas vin, vinernas kung.

Efter andra världskriget tog kommunisterna över och förvandlade familjevingårdar till kollektiva massproducerande vinfabriker. Man producerade billiga viner och stor volym. Detta var slutet på kvalitetsvinet i Ungern. Och i ett nafs förändrades målgruppen för ungerska viner, från kungligheter till de som främst var ute efter billigt rödtjut. Och handen på hjärtat: vem kommer inte ihåg när man som fattig student tillsammans med vänner skramlade ihop till en flaska Egri Bikavér, det så kallade billiga, ungerska tjurblodet. Men det var då, det.

När järnridån föll, 1989, försökte de ungerska vinproducenterna att återta sitt goda rykte för att göra fina viner och man har till stor del lyckats väldigt bra att vinna respekt för sin mångfald av härliga druvor som är odlade och uppväxta i Ungern. Man började återupptäcka sina vinregioner, de gamla läckra druvsorter och bortglömda traditioner. Sedan dess har man börjat ta sin revansch och faktiskt även lyckats ganska bra med att vinna gehör bland vinälskande entusiaster.

Ungerns produktion håller idag en modern takt och en ny generation unga vinmakare har nu tagit över vingårdarna. Många kör efter lokala traditioner, druvvarianter och vinstilar och rör sig mot naturliga och organiska tekniker. Man är öppen, villig att experimentera och prova nytt och är nu på god väg att återfå den popularitet man en gång hade. Ungarna är och har alltid varit mycket stolta över sina vinregioner Tokaj, Villány och Eger och man har de senaste åren producerat några fantastiska viner.

Ett modernt sådant ungerskt vin i vår portfölj och som dessutom från vinregionen Eger är det röda Eger Kékfrankos Merlot (nr 2722). Ett snyggt och komplext vin som verkligen bevisar att Ungen idag klarar av att kombinera nya moderna tekniker med tusenåriga vintraditioner.

Eger Kékfrankos Merlot finns i det fasta sortimentet på Systembolaget och är ett spännande druvtypiskt vin, till största delen av den lokala druvan Kékfrankos och sedan Merlot. Detta är ett mycket elegant, fylligt, bra balanserat vin med hög syra, ett friskt rödvin med solmogna mörka bär och distinkta kryddiga toner och lakrits. Passar utmärkt till sommargrillen, till köttet, korvarna eller osten.

Kritiken har förstås inte låtit vänta på sig både internationellt och i Sverige:

Det är en druva vi inte ser ofta på Systembolagets hyllor, så passa på!

Saftigt och kryddigt med körsbär och karaktär. Gott till grillad flankstek med chimichurri. / Göteborgsposten

Present a bottle of Eger Merlot-Kekfrankos Dry Red at your next gathering

and you’ll be the hit of the party! /  Vivino

Ett smakrikt och mycket prisvärt middagsvin! / Vinjournalen.se

Similar Posts