Visst är det spännande med alla historier. Varje vingård och människorna bakom vinerna verkar ha sin egen unika historia, något som bara de kan berätta om.

När jag för första gången kom ner till Château Malescot-St.-Exupéry i Bordeaux, skulle vi precis lansera ett helt fantastiskt rödvin i Sverige, La Dame de Malescot 2012 (art.nr. 5491) i Systembolagets fasta sortimentet.

Château Malescot St. Exupéry är klassificerad som en 3ème Cru sedan 1855 och går tillbaka till 1600-talet och dess vingårdar granne Château Margaux. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin och kan charma vem som helst. Det är känt för sin förföriska bouquet av svarta vinbär och kryddigt cederträ, lent som silke, strukturerat och uttrycksfullt. Smaken av franskrostat kaffe med en integrerad fatkaraktär och en fin, lång och nyanserad eftersmak.

Jag reagerade inte först på namnet Malescot St. Exupéry, men fick en snabb aha-upplevelse när jag hörde historien om det, minst sagt, lite nergångna slottet från 1800-talet som köptes av familjen Zuger 1955 som under fem decennier renoverade den fallfärdiga egendomen. Idag drivs vingården av Jean-Luc Zuger och är en av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru.

Men nu kanske du undrar varför Château Malescot St. Exupéry låter så bekant? Det visade det sig att slottet köptes efter den franska revolutionen av Jean-Baptiste Exupéry som var farfar till den lyriske författaren och poeten Antoine de Saint-Exupéry som skrev den nyckfulla fabeln ”Den lille prinsen”. Men när jag var liten så läste jag aldrig boken om lille prinsen för egentligen var det ju en barnbok för vuxna.

Jean-Baptiste Exupéry kanske inte precis var en vinmakare av stora mått. Hans passion i livet var flygplan. Han flög första gången vid 12 års ålder när han besökte militärflygplatsen L’aérodrome d’Ambérieu, 3 km nordväst om Ambérieu- en-Bugey, i alperna. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse för en liten pojke. Här fanns allt: helikoptrar, modellflygplan, simulering, fallskärmshoppning och fritidsflygning. Klart han blev hooked!

Inte så konstigt heller att boken om den lille prinsen börjar med en pilot som är strandsatt i öknen. Jean-Baptiste själv hade ingen tid över för varken vin, druvor eller slott. Han hade fullt upp med att vara militär spaningspilot under 2:a världskriget då han hamnade i en hel del farliga situationer. Hans sista flygning och uppdrag var att samla information om tyska trupprörelser i och runt Rhônedalen. Den 31 juli 1944 flög han från Korsika mot Rhône och sågs sedan aldrig igen.

Glöm nu inte att prova vinet La Dame de Malescot och ta en skål för krigshjälten Jean-Baptiste!

Similar Posts