Delheim Edelspatz (BS 73767) och är producerat i Stellenbosch, Sydafrika. Detta är ett läckert dessertvin där de övermogna druvorna har angripits av ädelröta – botrytis –  först skördats och pressats, därefter genomgått en fullständig kall maceration och lagrats i rostfria tankar.

Edelspatz. Det låter så pampigt och exotiskt. Spatz är ju en tysk översättning av svenskans sparv och egentligen har vinet ett fint namn, Delheim Heritage Edelspatz Noble Late Harvest Botrytis Simonsberg, så vad har sparven med vinet att göra?

Egentligen inget. ’Edel’-delen i namnat syftar nog på Botrytis, ädelröta eller Edelfäule på tyska. Men lär man känna vinfamiljen Sperling i Stellenbosch på vingården Delheim, så visar det sig mycket snart att det finns ytterligare ett skäl till det roliga namnet, den 87 år gamle Spatz Sperling. Spatz är en legend inom den sydafrikanska vindindustrin. Egentigen heter han Michael Hans Sperling, men kallas för ”Spatz”.

Spatz föddes 1930 i dåvarande Östpreussen och kom till Sydafrika 1951 som 19-årig med endast några småslantar på fickan. Kunde han ens engelska? Nix, men Spatz var en modig ung man som inte var skraj för nya utmaningar. Hans mosters familj bodde i Kapstaden och de ägde De Driesprong, en gård där man i liten skala producerade ett Muscadellevin, ett sött lite starkare vin som man tappade på små ölflaskor. Det var egentligen så som Spatz kom in i vinbranschen. Han pressade sina första druvor 1952 och eftersom han inte ville sitta hemma och vänta på kunderna, så åkte han runt med sitt vin och sålde det direkt från ett släp.

Alltefter som vingården Delheim och vinerna utvecklades, blev Spatz en uppskattad profil hos många inom branschen, medan andra tyckte att han var alldeles för frispråkig och kontroversiell. Han sa vad han tyckte, något som sällan är populärt. Men han blev en omtyckt mentor för många unga vinmakare. Han byggde arbetarbostäder på gården och sjöng julsånger för sina arbetare vid juletid. Han stimulerade vinturismen i Sydafrika och inspirerade vinbranschen och människorna som byggde upp den. Han är en legend men även en riktig pionjär. Han inspirerar fortfarande och lämnar tydliga avtryck.

Lustigt att han senare hedrades av en bransch som han ofta kritiserade, men också älskade, en bransch som han utmanade, som han var med om att förnya, utveckla och förändra. Han kallas än idag för familjen Sperlings patriark.

”Inspirationen och det effektiva bidraget till vinindustrins utveckling, där han lämnade ett positivt bidrag, inflytande och arv” var den motivering man gav när han hedrades med det ärofulla sydafrikanska priset 1659 Medal of Honour, ett pris som delats ut till många prominenta personer, bland annat Nelson Mandela.

Idag drivs vingården Delheim i Simonsberg av sonen Victor och dottern Nora Sperling tillsammans med ett kreativt och duktigt team.

Är du intresserad av att läsa lite om sydafrikansk vinhistoria? Eller få reda på varför Spatz fick smeknamnet Spatz?

Om jag vore du skulle jag inmundiga ett glas – eller två – av det söta mycket förtjusande vinet Delheim Edelspatz och ladda ner en härlig bok här The Memoirs of Spatz Sperling  (212 sidor pdf, engelska). Boken är underhållande och är skriven av hans nära vän Peter Bishop.

Similar Posts