Lambrusco är både en blå druva och en vinregion i Emilia-Romagna, men det man först tänker på är utan tvekan ett mousserande vin från Modena, norra Italiens gastronomiska huvudstad, där restauranger ligger lika tätt som pärlor på rad och många har orden oteria, hosteria och trattoria som tillägg till namnet.  I Modena finns också ett flertal mycket kända Parmigiano Reggiano producenter och sedan finns de som framställer en underbar balsamvinäger. Och så finns förstås vinproducenterna, som är kända för sin Lambrusco, både röd och rosé, söt eller torr.

Lambrusco är en gammal druva med anor från romartiden och odlas primärt i Emilia, Piemonte, Trentino, men egentligen är den flera olika druvor. Hittills säger man sig ha identifierat c:a 60 olika varianter, men därom tivsta de kunniga och diskussionen går het bland vinentusiaster i norra Italien. 13-14 druvor är dock kända och har fått namn. Salamino, Marani, Grasparossa, di Sorbara, Maestri, Montericco är några exempel.

Vår röda skummiga Carpi Lambrusco di Modena (2694) från vinmakarna på Cantina di Carpi e Sorbara är en typisk Lambrusco, känd för sin fruktiga och bäriga smak med en dominans av hallon och jordgubbar. Glöm allt om fatlagring och tanniner. Lambrusco är en frisk spumante med låg tanninhalt och med lägre alkoholhalt, bara 9,5 %, och detta är ett vin som ska drickas ungt. Därför passar vinet utmärkt till friska, fräscha sallader, ostar och desserter på buffébordet eller bara som en välkomstaperitif.

Idag bjuder vi på Lambrusco tillsammans med fräschaste sommarsalladen, fylld med gubbar, spenat, feta, knapriga nötter och quinoa. Det blir riktigt, riktigt friskt och smaskigt. Till och med barnen tycker om denna sallad om du väljer exempelvis fetaost. Du kan justera mängderna lite efter smak. Använd gärna den vita quinoan, så att alla färger kommer till sin rätt.

  • 3 dl vit quinoa
  • 6 dl vatten
  • 1,5 matsked vit balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 liten påse baby spenat
  • 3 dl hackade valnötter
  • 2 dl blåbär
  • 3 dl fint skivade jordgubbar
  • 1 mango
  • 1,5 dl smulad krämig ost, typ feta eller roquefort

Koka quinoa i vatten c:a 15 minuter. Häll av vattnet och låt kallna.

I en liten skål vispar du först en dressing av olja och vinäger.

Lägg quinoan i en stor salladsskål. Blanda i alla övriga ingredienser och toppa med dressingen. Blanda salladen och njut!

Similar Posts