De första spanska missionärerna kom till Kalifornien omkring 1850 och det var då som man började odla vin här. Vilken succé det blev! På en yta som nästan är lika stor som Frankrike planteras idag ungefär 90 % av allt vin som finns i USA. Bortser man ifrån att Kalifornien är en delstat av 50, så kan man säga att Kalifornien skulle kunna vara världens fjärde största vinproducent.

I hela Kalifornien finns 1200 vingårdar. Små familjeägda boutiquevingårdar men även stora vinproducenter som exporterar över hela världen.

Om vi tittar på ett distrikt, Monterey, så hittar vi ett underbart AVA-område (American Vitiulture Area). Tänker man på Central Coast där Monterey ligger, så kommer man osökt in på minnen av en rad magiska platser. Som Pebble Beach eller de suveräna vyerna och den makalösa naturen som man ser längs med kusten om man tar rutten 17-Mile Drive. Havet, klipporna, kuperad terräng, svängiga vägar… Ett annat landmärke är Cannary Row, mysigt vimmel i stadskvarteret, trevlig atmosfär, festliga små butiker, ett glas fullständigt fantastiskt vin på en restaurang i toppklass, men utan ”topprislappen”.  Lite som Fishermans Wharf, fast trevligare! Och det är just god mat och gott vin som kännetecknar Monterey. Och så har Clintan varit borgmästare i Carmel. Det är klart det händer grejer i Monterey som när Frankie sjunger It happened in Monterey a long time ago .

En av dessa familjeägda trevliga vingårdar i detta varma, tempererade klimat som producerar kvalitetsvin är Sheid Vineyards i Monterey County och District7, som utan tvekan är en av de mest spännande vinregionerna i Kalifornien. Familjen Scheids flaggskepp är en gudomlig Pinot Noir, en suverän Chardonnay och en Syrah som smälter i gommen. Lugn vi har två av dessa viner i vårt sortiment: District 7 Pinot Noir (6578) och District 7 Chardonnay (70893).

District 7 är ett unikt vindistrikt i Monterey County. Exceptionella viner i världsklass som vinerna från Sheid Vineyards som vunnit en lång rad internationella utmärkelser. Det har redan gått 45 år sedan Al Scheid köpte fastigheten i Monterey County i början av 1972 och när han spontant såg potentialen i vinregionen, som då till den största delen då var outnyttjad. Han kom som ung man från Harvard Business School. Vägen till att bli en av områdets absoluta topproducenter har kantats av succéer där tur, rätt tajming, maggropskänsla, tryggt ledarskap och tuffa beslut definitivt har spelat in. Men sedan är det förstås människorna på vingården. Deras engagemang. Deras kunskap. Som alla goda ledare och affärsmän vet Al att potentialen som gör en vingård till mästarklass ligger just där, hos människorna. Han pratar alltid om ”vi” och ”oss” och aldrig om sig själv.

”Vårt team är, tycker vi, de bästa i branschen. Alla har samma inställning och vill verkligen driva förbättringar på alla nivåer, från druvor till glas. Alla i vingården känner att en kontinuerlig ström av att driva experiment, försök, utredningar och innovationer. Vårt företags DNA är att vi aldrig riktigt är nöjda, åtminstone inte för länge. Denna delade vision är livsnerven för Scheid Vineyards.”

Similar Posts