Smak och doft är alltid en personlig sak. Man borde även kunna säga att varje vinälskare har sitt ’fria skön’, smak och tycke och alltså rätten att tycka om eller inte tycka om ett vin, en druva eller en särskild vinstil. Så om man tycker om ett vin eller inte skiljer sig alltså från person till person.

Men om vi säger en av de finaste Pinot Noir vinerna från Martinborough i Nya Zeeland kommer från Murdoch James Estate  – hur tänker du dig då att den ska smaka?

  • Borde det inte vara ett vin med finess och balans?
  • Ha en silkeslen struktur?
  • Med smaker av en härlig syrlig röd bärkompott?
  • Och blommiga noter?
  • Samt den där pepprigheten som en god Pinot Noir borde ha?
  • Och nyanser av rökiga franska ekfat?

Jodå.

I ett glas Murdoch James Estate Pinot Noir finner du alla dessa egenskaper. Kanske är det för att druvan Pinot Noir trivs så bra just i vinregionen Wairarapa i Martinborough, fastän den egentligen borde gilla ett kallare klimat. Och trots att druvan Pinot Noir är en av de mest planterade blåa franska druvorna i värden och även en av de äldsta, en druva som en gång gjorde Bourgogne regionen så berömd. Långt innan druvan fick arbetstillstånd på Nya Zealand.

Idag odlas Pinot Noir på vingårdar i både den Gamla och Nya Världen där man producerar en otrolig mångfald av viner på Pinot Noir. Ett tempererat klimat om i Nya Zeeland hjälper förstås att kultivera och producera fantastiska Pinot Noir viner och många anser att landet numera är ett av de bästa Pinot Noir producenterna.

Just här i Martinborough ligger ett 20-tal boutique vingårdar som fått rykte om sig att framställa riktigt goda och eleganta viner på den notoriskt svåra druvan Pinot Noir fast de endast står för en procent av Nya Zeelands vinproduktion.

Murdoch James Estate Pinot Noir är precis ett sådan gott nischat boutiquevin i en burgundisk stil och som fått ett stort internationellt rykte för den fina kvaliteten på sina viner.  Just här på Murdoch James Estate handlar det om en målmedveten hållbar vinodling och låga skördenivåer.

Vi pratar om en ’limited production’.

Lägg sedan till att man satsar på moderna, praktiska framställningsmetoder. Inga genvägar. Lagring sker på 100% franska fat.

Vi tror inte att det finns några som skulle tacka nej till denna Pinot Noir från Murdoch James Estate (6242), för när det handlar om smak och tycke, kan nog många Pinot Noir älskare intyga att ett silkeslent, ljuvligt doftande vin som är lätt i gommen och har en elegant stil är så bra som en Pinot Noir någonsin kommer att bli.

Vi tror inte att det finns några som skulle tacka nej till denna Pinot Noir från Murdoch James Estate (6242), för när det handlar om smak och tycke, kan nog många Pinot Noir älskare intyga att ett silkeslent, ljuvligt doftande vin som är lätt i gommen och har en elegant stil är så bra som en Pinot Noir någonsin kommer att bli.

Similar Posts