De senaste åren har mousserande viner blivit allt populärare. Visst dricker vi mer Champagne men överlag så väljer vi gärna även annat bubbel, som Cava, Prosecco, Crémant, Spumante…

Ett mycket charmigt och uppfriskande men mindre känt alternativ är det italienska mousserande vinet Brachetto d’Acqui, ett av de få söta italienska vinerna som fick appellationsstatus som DOCG 1996. Druvan Brachetto blandas normalt inte med andra druvsorter och 100 % Brachettodruvor ska användas.

Vi är glada att kunna presentera Brachetto d’Acqui Spumante (7918), ett elegant och mousserande aromatiskt vin gjort av den lätta, röda Brachetto druvan (uttalas bra-ket -to) och precis som de flesta andra italienska mousserande viner produceras vinet i de kallare områdena i norra Italien. I regionen Piemonte södra del ligger pittoreska staden Acqui Terme.  Det är endast viner som är gjorda av denna intensiva rödblå druva och som enbart odlas på ett begränsat område kring staden som får ta stadens namn och heta Brachetto d’Acqui.

Det finns flera unika karaktärsdrag som gör Brachetto d’Acqui Spumante till ett så speciellt vin

  • Den uppfyllande och glittrande fruktigheten av söta, röda bär, oftast vilda jordgubbar, mogna hallon, svarta körsbär, lite citrus samt ett och annat viol- eller rosenblad
  • Lätta, luftiga bubblor som ringlar runt i glaset i en livlig, brusig dans. Mjukt mousserande och inte fullt så kraftigt som en Champagne och så ser man en trevlig ring av skum runt glasets kant
  • Den romantiska rubinröda färgen som är så fängslande. Efter att druvorna skördats och krossats, macereras druvskalen och lakas ur och det är då som vinet får sitt härliga, rubinröda pigment
  • Och den förföriska aromen så fruktig och komplex av sommarens söta dagar, så långt ifrån sockersött som man kan komma. Här finns endast ren och naturlig fruktsötma
  • Trendfaktorn – mindre alkohol. Dessa viner är lättviner och brukar vanligtvis ligga kring 5 %. Vår Brachetto d’Acqui Spumante har endast 6,5 % alkohol
  • Sist men inte minst: vinets mångsidighet! Låt dig inte förföras av att tro att Brachetto endast ska njutas under romantiska kvällar framför en öppen eld. Prova att hälsa dina gäster varmt välkomna med ett kallt glas av rubinröda bubblor eller avsluta en finmiddag med härlig efterrätt och ett glas Brachetto. Stänk några droppar över de färska jordgubbarna och förhöj smaken. Njut av vinet tillsammans med isig hallonsorbet, en färggrann fruktsallad eller en krämig Pannacotta. Servera vinet till en grön, frasig Ceasarsallad eller en kall skivad Vitello Tonnato. Det blir bara så gott!

Similar Posts