Förra veckan hade vi nöjet att för andra gången lansera Alves de Sousas flaggskeppsvin Quinta da Gaivosa i det exklusiva sortimentet på Systembolaget. Vinet finns tillfälligt tillgängligt i begränsad volym och är av årgång 2011.

Vingården Quinta da Gaivosa, där vinet görs, köptes av Alves de Sousa familjen på 80-talet. De äger utöver denna vingård ytterligare fem stycken, vilket gör dem till en av de största oberoende producenterna i Douro. Idag drivs vingården av den fjärde generationen inom Sousa familjen som arbetar med vinodling, nämligen Tiago de Sousa, som även är vinmakare.

Vinet är gjort på druvor som växer på nästan 100 år gamla rankor i grov jord på sluttningar omringade av vilda skogar och Marão-bergen. Årgången 2011 resulterade i en vibrerande färsk frukt men med stort djup, aromatisk komplexitet och fast struktur, vilket ger tydliga indikationer på en exceptionell kvalitet och förmåga att åldras väl under många år.

Om du har möjlighet att få tag på en flaska rekommenderar vi detta unika vin starkt. Tidigare årgångar har fått upp till 94 poäng av Robert Parker. Vinet är komplext i en elegant stil med inslag av hallon, eukalyptusblad och mörka plommon. Det har många goda år att se fram emot och visar Portugal från sin allra bästa sida.

Under följande länk kan du se vilka butiker som fortfarande har vinet tillgängligt: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/quinta-da-gaivosa-9250501

Saudé!

Emma

Similar Posts