Hur klarade ni av Alla hjärtans dag? Jag tycker egentligen att det borde vara förbjudet att fira Alla hjärtans dag på en torsdag och så där mitt i veckan! Och vad gör alla singlar denna dag? Jag frågade min ständiga singel-kompis Marlene:

– Liksom alla andra dagar, vaknade jag och kollade Instagram i mobilen och sedan mejlen. Ja, du vet. Efter att jag tittat mig i spegeln och sagt ”I love you” till mig själv och katten, så klämde en macka vid 7-tiden på Johan & Nyström på Swedenborgsgatan. Långlunch på jobbet! Jag drog ut på under mottot ”shop til you drop” och om tillbaka med mängder av påsar. Lycka! Jag slösade inte ens ett enda sekunds tanke på Alla hjärtans dag!

snygg tjej framför spegeln

Tänk vad bra det skulle vara med en ambulerande hjärtedag som spikas till närmast följande slappa söndag efter Valentin? Frukost på sängen eller sen brunch och på eftermiddagen ett glas vin medan man står och lagar en riktigt god middag. Inget jobb dagen efter. Men som vanligt stressade vi själva iväg till jobbet ”hejdå, puss, puss, vi äter väl nå’t gott ikväll?”. Så var det inte mycket mer. Vem skulle laga det? Det var då jag sa jävlar anamma, tog mig i kragen och började planera inför en hemmafest för två, som man egentligen kan ha vilken vardag som helst, även om det är jobbdag efteråt.

På kvällen väntade jag en mysig smaköverraskning med våra mest älskade smaker när det gäller dryck och mat. Det allra godaste vi vet är utan tvekan bubbel med stort B! Alla varianter, bara det bubbar! Nu var det ju arbetsdag idag, så en à två flaskor champagne, cava, eller prosecco var inte att tänka på. Men i kylskåpet stod en oöppnad flaska Moscato d’Asti sedan någon månad och väntade på sin tur – ett sötare friskt bubbel med endast 5,5%. Det lät ju perfekt!

Men maten, vad ska man äta till det? Vi gillar att äta hummer, krabba, ostron, pasta, tryffel…. Jag behövde inte fundera länge för att bestämma mig för en rätt som balanserade våra mest älskade och dekadenta smaker. Jag hämtade min älskling efter jobbet, vi tog en romantisk promenad hem och så här blev det hemma.  

I glaset

en flaska moscato och vindruvor

Denna Moscato är så kritikerrosad och har fått eloger från i recensioner från sajter som Vinkatten till Tasteline, Allt om Mat, Sydsvenskan, Glassakademin och Vestmanlands Läns Tidning –

Moscato d’Asti från Castiôn (SB7873) verkar få toppenbetyg hos alla!  Så det här är ett bra val! För det första är detta det absoluta toppenvinet att ha på stand-by när gäster kommer spontant, till buffen eller efterrätten eller för det andra, så här på en kväll när man vill göra det festligt men lätt!  

Så bra att denna Moscato var välkyld! Då blommar den riktigt ut i spritsig och fyllig fruktighet av aromatiska, druvtypiska dofter av fläder, päron, honung och lime. Så lätt och lyxigt bubbel så här en torsdag kväll när man får en mjuk sötma tillsammans med en frisk syra. Och bara må bra!

Egentligen är det fantastiskt att Moscaton blivit inne så där helt plötsligt, kanske beror det på att man idag gärna sneglar på lättare vin eller så kanske det är hip-hop artister som Kanye West, Lil ’Kim, och Kendrick Lamar som älskar att dricka Moscato och som hjälpt den på traven, vem vet?

På tallriken

Jag bestämde mig för säkerhets skulle gå åt det sensuella hållet och göra en pastarätt med ostron! Det var värt ett försök 🙂

Pasta med rökta ostron och citron

pastarätt med ostron
 • ½ paket linguini
 • 2 vitlöksklyftor, rivna
 • 2 små burkar rökta ostron, spar oljespadet, grovhackas lätt
 • (eller färska skalade ostron om du kan få tag i det)
 • 1 rödlök, hackas fint
 • ½ chili, finhackas
 • 1 msk citronskal, finrivet  
 • 1 msk citronsaft
 • eventuellt mer salt (smaka av!) samt malen svartpeppar
 • en klick saltat smör
 • riven parmesan

Koka pasta al dente enligt anvisningar. Värm oljan/spadet av ostronen samt en klick smör i en stor stekpanna och tillsätt vitlök, chili och rödlök. Fräs långsamt i några minuter. Lägg i ostronen och stek ytterligare några minuter. Tillsätt i pasta, parmesan, salt, peppar, citronskal och citronsaft. Blanda ordentligt. Njut!

Similar Posts