För en vecka sedan packade vi våra väskor på Concealed Wines och bar av till Piemonte på vår årliga konferens.  Vi kan nog alla hålla med om att Piemonte levererade på så många olika nivåer.

När vi landade i Milano packade vi in oss i en liten minibuss och bar av till första producentbesöket:

Grimaldi

I fyra generationer har familjen Grimaldi odlat vin i Diano d’Alba. Här odlas bland annat: Barolo, Barbaresco, Nebbiolo d’Alba, Dolcetto di Diano d’Alba, Barbera d’Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d’Asti och Langhe Chardonnay. Familjen tillverkar en rad olika viner typiska för sitt ursprung som speglar regionens unika terroirer.

Concealed Wines kommer att lansera Grimaldis Dolcetto d’Alba på Systembolaget i december. Vi återkommer med mer info när vinet har lanserats – men här har ni något att se fram emot!

Efter ett besök på vingården så åkte vi vidare och åt en helt fantastisk middag uppe bland topparna i områden med en helt magisk utsikt över vinfälten.

Efter en lång resa och första dag i Italien var alla glada att komma till hotellet Ascheri i Bra, ett vinhotell i en mysig typisk italiensk stad.

Utvilade och redo att starta dag två vilket vi började med att dela upp oss i grupper och ha vår årliga konferens där vi diskuterade året som har varit samt satte mål för kommande år. Efter detta packade vi in oss ännu än gång i vår minibuss och åkte vidare till producentbesök nr 2:

Cantine Castiôn

Vingården ligger med en fantastisk utsikt över Piemontes kullar. Vi blev varmt välkomnade av producenten som hade gjort sig till och bjöd först på en trevlig aperitivo och sen till allas glädje erbjöd oss att åka på en helikoptertur över områden. Det var en helt magisk upplevelse att få upptäcka Castiglione Tinella och närområdet från höjden. Vi bjöds sedan på en utsökt lunch lagad av frun i huset.

Genom följande länk kan ni få se en fin video som sammanfattar vårt besök hos Castiôn: http://vimeo.com/287226798

Blir ni nyfikna på Castiôn så finns det att köpa deras blommiga, mycket söt, pärlande och druvtypiska Moscato d’Asti med inslag av fläder, honung, päron och lime på Systembolaget. Klicka här för mer information om vart du kan hitta närmaste butik med en flaska.

Mätta och belåtna åkte vi sedan vidare till producentbesök nr 3:

Negretti

En mycket vacker, modern och välskött vingård som ligger mellan Roddi och la Morra. Här fick vi nöjet att träffa bröderna Massimo och Ezio som driver vingården tillsammans. Först en guidad tur i deras vineri och sedan en provning som tog oss igenom hela deras kollektion av viner inklusive: Langhe Chardonnay, Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba, samt en hel samling av Barolos.

Du kan hitta Negrettis Barolo DOCG Bricco Ambrogio 2006, Barolo, Barolo DOCG Bricco Ambrogio 2006, Dada´Langhe Chardonnay på utvalda restauranger i Stockholm. Kontakta oss för mer info!

Sist men inte minst så åkte vi till producent besök nr 4 sista dagen i Italien:

Fabrizio Fabiano di Azienda Conzia

När vi parkerade vår minibuss utanför Fabrizios hus slogs vi av den vackra utsikten; vingårdar så långt ögat kan se. Vi började besöket med en promenad bland dom branta vinodlingarna för att sedan åka vidare hem till Fabrizios vän där vi blev bjudna på en utsökt lunch lagat av Fabrizios fru och dotter i en otroligt vacker miljö.

För att ta reda på vart du kan hitta Fabrizios Dogliani Superiore på Systembolaget, klicka vidare här.

Ett gäng glada och aningen trötta kollegor tog sedan flyget tillbaka till Stockholm efter 3 helt fantastiska dagar i Piemonte. Vi hoppas på att kunna åka tillbaka snart!

Vill du besöka vingårdar i Piedmont? Boka in besöka enkelt via winetourism.com

Arrivederci Italia, Grazie Mille!

Similar Posts