Förra veckan deltog Emma och jag på Riesling & Co här i Stockholm; ett event organiserat av Tyska Vininstitutet för importörer, vinexperter och tyska vinproducenter. Det var 16 producenter på plats som tillsammans representerade 9 vindistrikt i Tyskland.

Tyskland har länge varit ett av de ledande vitvinsländerna. Produktionen består till två tredjedelar av vita viner och Riesling är fortfarande omåttligt populär, men Tyskland som vinland har mycket mer att erbjuda. Visste du till exempel att Tyskland är världens tredje största Pinot Noir producent?

Emma och jag hade tillfälle att träffa några av dessa 16 producenter och prova igenom ett urval av deras viner. En mycket intressant upplevelse. Vi fick också med oss några tips på mat och vin kombinationer som vi gärna delar med oss av:

  • Riesling: Finska gourmetkocken Kari Aihinen och sommeliern Antti Johannes Uusitalo rekommenderar ett glas ungt, fräscht, torr Riseling från Mosel eller Nahe tillsammans med en saltad havsöring.
  • Pinot Noir: Danska gourmetkocken Jens Sondergaard och sommeliern Zenia Braendeholm rekommenderar ett glas 3-4 år gammalt tysk Pinot Noir med en fruktig och kryddig arom, bra struktur och mineralitet (helst från en nordligare vinregion som Ahr eller Mosel) med rostat kalvkött.
  • Weissburgunder: Norska gourmetkocken Terje Ness och sommelierlaget Onda rekommenderar en 2-3 år gammal Rheinhessen eller Nahe Weissburgunder: fyllig, rik och komplex med uppfriskande syra och uttalad mineralitet med hälleflundra.
  • Spätburgunder: Svenska gourmetkocken Karin Fransson och sommeliern Daniel Norring rekommenderar en 2-3 år gammal Baden eller Pfalz Spätburgunder med svartvinbärs glaserade rådjur.

Vi hoppas att ha inspirerat dig att prova på några tyska druvsorter samt att börja experimentera lite i köket hemma – det kommer vi absolut att göra 🙂

Önskar er alla en bra start på veckan!

/ Ebba

Similar Posts