Som du kanske redan har redan läst i ett av våra tidigare inlägg, så deltog Emma Bill och jag på ett vinevent på den makedonska ambassaden här i Stockholm i oktober. Under eventet, blev jag ombedd att prata lite om vår Vranec Reserve (Ezimit Grup) som lanserades på Systembolaget den 1 september tidigare i år. Du kan titta på den här korta video om makedonska viner genom att klicka på följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=wzXKVp8g6Oc&feature=youtu.be

Makedonsk vinproduktion har en lång historia och går tillbaka till ungefär 4000 år sedan. Idag är cirka 85 % av den totala vinproduktionen avsedd för den utländska marknaden, och cirka 66 % av vinexporten sker inom EU. Makedonien har 28 olika druvsorter, och den vanligaste röda druvan är Vranec. Vranec betyder svart hingst, och detta beskriver både färgen på vinet samt smaken av druvan väldigt bra. Vinet har en djup, intensiv röd färg, och smaken är kryddig med inslag av bär och plommon. Vinet passar bra till ost eller kött (för att hålla sig till säsongen så skulle man t ex kunna dricka det till älg eller rådjur). Makedonien är ett soligt land, det sägs att 280 dagar om året är soliga – och detta återspeglas också i druvan.

Jag kan absolut rekommendera makedonska viner. Om jag efter detta inlägg har lyckats att övertala dig, ta en titt på följande länk för att ta reda på var du kan köpa ett flaska Vranec Reserve 🙂 http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/vranec-304101

Hoppas att ni alla får en härlig helg!

Skål!

/ Ebba

Similar Posts