Förra veckan deltog Emma och jag på ett vinevent på den makedonska ambassaden här i Stockholm. Vi var där och representerade vår producent Ezimit Wines. Totalt var det 7 producenter med på eventen, och vi hade en kul eftermiddag med många nyfikna journalister, bloggare, restaurangägare och konsumenter. Ezimit hade tagit med sig ett stort urval av sina viner, inklusive: Classic Viognier, Classic Sauvignon Blanc, Classic Pinot Grigio, Classic Cuvee White (chardonnay och muscat) Classic Cuvee Red (cabernet sauvignon och shiraz) Classic Veliki Plavac Mali, Vranec Reserve, Vranec Barrique, Chardonnay Barrique, Muscat Frontignan samt deras Terra Makedonika.

Det var vissa viner som stack ur mer än andra bland gästerna. Ezimits Vranec Reserve var mycket populär eftersom den lanserades på Systembolaget den 1 september (tryck här för mer information och för att ta reda på var du kan köpa en flaska!). Vranec Reserve är gjord på den makedonska druvsorten i Vranec, och är lagrad i franska ekfat under 18 månader, vilket bidrar till vinets komplexa och fina karaktär. Ett välbalanserat vin med en oemotståndlig krämig, fruktig smak. Vinet kan man njuta av direkt, eller spara i några år för att det ska kunna nå sin fulla potential. Vinet passar utmärkt till rött kött och ost.

Ett annat vin som var mycket populär under eftermiddagen var Ezimits senaste projekt: Terra Makedonika. Vinet har en druvblandning på 60 % vranec, 20 % plavac mali och 20 % cabernet sauvignon och är lagrat under 12 månader på franska ekfat. Vad som gör detta vin extra speciellt är att vinmakaren har tillsatt örter under tillverkningsprocessen. Ett kryddigt vin med en smak av mörka körsbär, plommon och lakrits.

Vi skulle verkligen rekommendera att prova makedonska viner om du redan har gjort det! Utsökta viner till ett bra pris 🙂

Skål!

/ Ebba

Similar Posts