Böhmen

Böhmen är ett historiskt landskap och tidigare kungarike i västra Tjeckien. Huvudstaden i Böhmen, liksom i Tjeckien är Prag. Tjeckiens, och tidigare Tjeckoslovakiens, historia som en självständig stat är relativt kort. Men Böhmen och Mähren, som idag utgör västra respektive östra Tjeckien, tillhör de äldsta bosättningsområdena i Europa.  I Böhmen finner man landets kurorter, slott, vacker natur och höga berg. Den sydliga och västliga delen av Böhmen lockar turister med sina kända kurorter och romantiska slott. Östböhmen är känt för sitt lantbruk och sina bergskedjor, som under vintern är lockar skidturister. I den nordliga delen av Böhmne ligger bland annat Skodafabirkerna.

Böhmen är en relativt okänd vinregion belägen i Tjeckiska republiken. Med sina pittoreska vingårdar och unika druvsorter har den blivit alltmer populär bland vinälskare. Lär dig mer om Böhmens vintraditioner och vad som gör dessa viner så speciella.

Geografi

Böhmen är beläget i den nordvästra delen av Tjeckiska republiken och sträcker sig från Prag i norr till gränsen mot Tyskland i söder. Regionen har en kyligare klimat än andra vinregioner i Europa, vilket påverkar odlingsförhållandena och ger vinerna sin unika karaktär.

Druvor i Böhmen

Traditionellt sett har Böhmen framställt vita viner från druvsorterna Müller-Thurgau och Grüner Veltliner. På senare tid har även Chardonnay, Riesling och Pinot Blanc blivit allt vanligare. Dessutom odlas även några unika druvsorter som är specifika för regionen, som t.ex. Rulandské modré och Svätovavrinecké.

Vinmakning

Böhmiska vinodlare använder traditionella vinmakningsmetoder, där vinet mognar i ekfat för att få en mjukare smak. Vinerna är kända för sin friskhet och elegans, med toner av citrus och gröna äpplen.

Mat och vin

Böhmiska viner passar utmärkt till rätter med smaker av kryddor, örter och vitlök. Prova t.ex. ett glas av de friska vita vinerna till en tjeckisk klassiker som svampsoppa eller en krämig risotto.

Frågor och svar om Böhmen

Vilka druvsorter är specifika för Böhmen?

Rulandské modré och Svätovavrinecké är två druvsorter som odlas specifikt i Böhmen.

Vilket klimat råder i Böhmen och hur påverkar det vinerna?

Böhmen har ett kyligt klimat, vilket påverkar odlingsförhållandena och ger vinerna en unik karaktär.

Vilka typer av mat passar bra till Böhmiska viner?

Rätter med smaker av kryddor, örter och vitlök passar utmärkt till Böhmiska viner.

Vilka traditionella vinmakningsmetoder används i Böhmen?

Böhmiska vinodlare använder traditionella metoder där vinet mognar i ekfat för att få en mjukare smak.

Vilken är den mest odlade druvsorten i Böhmen?

Müller-Thurgau är den mest odlade druvsorten i Böhmen, följt av Grüner Veltliner och Riesling