unique wines from great producers

Loire

Längs den långa Loirefloden ligger Loiredalen, den främsta vinregionen i västra Frankrike. Vinstockar planteras från kullarna i Auvergne till slätterna på den franska Atlantkusten nära Nantes. Mångfald i vinstilar är en av regionens styrkor där kvalitet och kvantitet gäller, eftersom regionen producerar fyra miljoner hektoliter av kvalitetsviner årligen. På 185 000 hektar vingårdar framställs söta, torra, vita och röda viner som de populära och kända vinerna från Sancerre och Pouilly Fume och som exporteras över hela världen.

Loiredalen är Frankrikes tredje största AC-region och den näst största producenten av mousserande vin. Vita viner dominerar dock produktionen. En betydande andel produceras under IGP-titlar av druvor som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Melon de Bourgogne och mer den mer traditionella Chardonnay. Fylliga röda viner produceras av Cabernet Franc och lättare viner framställs av Pinot Noir, Malbec och Gamaydruvan. Men även röda viner uppskattas alltmer, som den fruktiga Gamay.

Loire delas in i fyra underregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire som med sina nio mindre distrikt kännetecknas av sin säregenhet men också olika jordmåner som kalksten, grus och flintsten.

De viktigaste regionerna inkluderar Sancerre, som trots att det är den minsta regionen också är mest känd för sina högkvalitativa torra och aromatiska Sauvignon Blanc viner. För närvarande har Sancerre också en produktion av lättare rödviner och roséviner. Ett annat viktigt område är Anjou, som med sina redan under medeltiden producerade några av Frankrikes främsta viner och som idag har en betydande produktion av roséviner i tre olika klasser: Cabernet d’Anjou AC med en blandning av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, det något torrare Rosé d’Anjou AC som framställs av Grolleau, Cabernet Franc och Gamay samt det torraste Rosé de Loire AC som produceras av minst 30 % Cabernet.

[social_warfare]

Concealed Wines Sweden

Concealed Wines AB (556770-1585).
Bo Bergmans gata 14, 115 50
Stockholm, Sweden
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.com

Concealed Wines Norway

Concealed Wines NUF (996 166 651).
Ulvenveien 88 c/o Krogsvold Smith,
0581 Oslo, Norway
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.no

Concealed Wines Finland

Concealed Wines OY (2506194-2).
Närpesvägen 25 c/o Best bokföring ,
64200 Närpes, Finland
Telefon: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.fi