Loire

Längs den långa Loirefloden ligger Loiredalen, den främsta vinregionen i västra Frankrike. Vinstockar planteras från kullarna i Auvergne till slätterna på den franska Atlantkusten nära Nantes. Mångfald i vinstilar är en av regionens styrkor där kvalitet och kvantitet gäller, eftersom regionen producerar fyra miljoner hektoliter av kvalitetsviner årligen. På 185 000 hektar vingårdar framställs söta, torra, vita och röda viner som de populära och kända vinerna från Sancerre och Pouilly Fume och som exporteras över hela världen.

Loiredalen är Frankrikes tredje största AC-region och den näst största producenten av mousserande vin. Vita viner dominerar dock produktionen. En betydande andel produceras under IGP-titlar av druvor som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Melon de Bourgogne och mer den mer traditionella Chardonnay. Fylliga röda viner produceras av Cabernet Franc och lättare viner framställs av Pinot Noir, Malbec och Gamaydruvan. Men även röda viner uppskattas alltmer, som den fruktiga Gamay.

Loire delas in i fyra underregioner: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire som med sina nio mindre distrikt kännetecknas av sin säregenhet men också olika jordmåner som kalksten, grus och flintsten.

De viktigaste regionerna inkluderar Sancerre, som trots att det är den minsta regionen också är mest känd för sina högkvalitativa torra och aromatiska Sauvignon Blanc viner. För närvarande har Sancerre också en produktion av lättare rödviner och roséviner. Ett annat viktigt område är Anjou, som med sina redan under medeltiden producerade några av Frankrikes främsta viner och som idag har en betydande produktion av roséviner i tre olika klasser: Cabernet d’Anjou AC med en blandning av Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, det något torrare Rosé d’Anjou AC som framställs av Grolleau, Cabernet Franc och Gamay samt det torraste Rosé de Loire AC som produceras av minst 30 % Cabernet.

Loire är en av de mest mångsidiga vinregionerna i Frankrike, känd för sina vita viner gjorda på druvor som sauvignon blanc och chenin blanc, men också för sina röda viner gjorda på cabernet franc-druvor. Med sin mångfald av stilar och smaker är Loire ett spännande område att utforska för alla vinälskare.

Geografi

Loire-floden rinner genom den centrala delen av Frankrike och är namngivaren av regionen. Vinregionen sträcker sig från Nantes vid Atlantkusten, genom Anjou-Saumur och Touraine, till Sancerre och Pouilly-Fumé i östra Loire. Det varierande klimatet och de varierande jordmånen i området resulterar i olika stilar och smaker av vin.

Druvor

Loire-vinerna är kända för att vara gjorda på en mängd olika druvsorter, men de mest populära är sauvignon blanc och chenin blanc för vita viner, samt cabernet franc för röda viner. Chenin blanc är den mest planterade druvan i regionen och används för att göra allt från torra viner till söta och mousserande viner.

Stilar

Loire-viner kan variera från torra till söta, mousserande till stilla, och vita till röda. Sauvignon blanc-viner från Sancerre är ofta torra och mineralrika, medan Pouilly-Fumé-viner kan ha en mer blommig och fruktig smak. Chenin blanc-viner från Vouvray är kända för sin höga syrahalt och sina mogna smaker. Cabernet franc-viner från Chinon är ofta medelfylliga och har en kryddig smak.

Frågor och svar om Loire

Vilka är de vanligaste druvorna som används i Loire-viner?

De vanligaste druvorna är sauvignon blanc, chenin blanc och cabernet franc.

Vilken typ av viner är Loire mest känd för?

Loire är mest känd för sina vita viner gjorda på sauvignon blanc och chenin blanc-druvor, men även för sina röda viner gjorda på cabernet franc-druvor.

Vilka områden ingår i Loire-vinregionen?

Områden som ingår i Loire-vinregionen inkluderar Nantes, Anjou-Saumur, Touraine, Sancerre och Pouilly-Fumé.

Vilka smaker kan man förvänta sig av en sauvignon blanc från Sancerre?

Sauvignon blanc-viner från Sancerre är ofta torra och mineralrika, med en smak av citrus och gräs.

Vilken är den mest planterade druvan i Loire-vinregionen?

Chenin blanc är den mest planterade druvan i regionen och används för att göra allt från torra viner till söta och mousserande viner.