Venetien

I nordöstra hörnet av Italien, längs Dolomiterna och nära Gardasjön ligger den italienska vinregionen Veneto (Venetien) som står för Italiens största vinproduktion med nästan en tredjedel av landets hela vinskörd.

Även om detta är ett av de kallaste områdena i Italien under vintern, har Veneto ett varierande klimat som ändå är skyddat och tempererat och drar nytta av områdets jordar av kalksten och granit. Klimatet är mestadels kontinentalt och ypperligt för vinodling. Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena och Valdobbiadene är alla områden som har sina ”superviner”.

Garganega and Trebbiano är vita druvor, medan Corvina, Molinara och Rondinella är röda. Den dominerande druvan i regionen är Garganega men i Veneto samsas lokala druvor även med internationella sorter som exempelvis Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir eller Pinot Nero. Venetoregionen är känt för att producera vin av torkade druvor som kallas för Passito samt olika framställningsprocesser som handlar om jäsning och torkning: Ripasso och Appassimento, som är så typiska för regionen när det gäller att sätta sin prägel på vinet Amarone della Vapolicella.

Idag har mer än 25 % av regionens viner fått DOC- och DOCG-klassificeringar. Den högsta kvaliteten på dessa viner kommer främst från Valpolicella Classico. Vin som Amarone della Valpolicella är typiskt fylliga med inslag av choklad, mörk rom och läder.  Bardolino och Bardolino Superiore är av samma blandningar som Valpolicella, men ofta lättare och elegantare viner. Veneto producerar också några av Italiens bästa vita viner, som exempelvis Soave. Även det mousserande Proseccovinet med sin skummande Spumante och pärlande Frizzante och som oftast görs av Gleradruvan har sin egen Piave DOC.