Venetien

I nordöstra hörnet av Italien, längs Dolomiterna och nära Gardasjön ligger den italienska vinregionen Veneto (Venetien) som står för Italiens största vinproduktion med nästan en tredjedel av landets hela vinskörd.

Även om detta är ett av de kallaste områdena i Italien under vintern, har Veneto ett varierande klimat som ändå är skyddat och tempererat och drar nytta av områdets jordar av kalksten och granit. Klimatet är mestadels kontinentalt och ypperligt för vinodling. Veneto, Verona, Vicenza, Valpolicella, Valpantena och Valdobbiadene är alla områden som har sina ”superviner”.

Garganega and Trebbiano är vita druvor, medan Corvina, Molinara och Rondinella är röda. Den dominerande druvan i regionen är Garganega men i Veneto samsas lokala druvor även med internationella sorter som exempelvis Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir eller Pinot Nero. Venetoregionen är känt för att producera vin av torkade druvor som kallas för Passito samt olika framställningsprocesser som handlar om jäsning och torkning: Ripasso och Appassimento, som är så typiska för regionen när det gäller att sätta sin prägel på vinet Amarone della Vapolicella.

Idag har mer än 25 % av regionens viner fått DOC- och DOCG-klassificeringar. Den högsta kvaliteten på dessa viner kommer främst från Valpolicella Classico. Vin som Amarone della Valpolicella är typiskt fylliga med inslag av choklad, mörk rom och läder.  Bardolino och Bardolino Superiore är av samma blandningar som Valpolicella, men ofta lättare och elegantare viner. Veneto producerar också några av Italiens bästa vita viner, som exempelvis Soave. Även det mousserande Proseccovinet med sin skummande Spumante och pärlande Frizzante och som oftast görs av Gleradruvan har sin egen Piave DOC.

Venetien är en vinregion i norra Italien som är känd för sina mångsidiga viner som passar perfekt till det italienska köket. Regionen är hem till flera välkända vinområden, som Valpolicella och Soave, och producerar allt från mousserande vin till rött och vitt vin. I den här artikeln kommer vi att utforska Venetiens geografi, druvsorter och några av de mest intressanta vinerna från regionen.

Geografi

Venetien sträcker sig längs den nordöstra kusten av Italien och omfattar områden som Prosecco, Valpolicella, Soave och Bardolino. Regionen är hem till bergskedjan Dolomiterna och floden Po, som tillsammans skapar en mängd olika mikroklimat som är idealiska för vinodling. Beroende på var vingården ligger i Venetien, kan jorden variera från kalksten till vulkaniskt material och klimatet kan variera från kontinentalt till nästan medelhavsklimat.

Druvor

Venetien är hem till en rad olika druvsorter, både inhemska och importerade. Bland de inhemska druvorna finns Garganega, som används i Soave-viner, och Corvina, som är den primära druvan i Valpolicella-viner. Andra druvor som är vanliga i regionen inkluderar Pinot Grigio, som är populär i området runt Venetos slättland, och Prosecco-druvan Glera. Venetien är också känt för sina söta viner, som är gjorda av Moscato-druvan.

Viner

Venetien producerar en mängd olika viner, allt från mousserande vin till rött och vitt vin. En av de mest kända vinerna från regionen är Prosecco, som ofta används som en aperitif. Valpolicella-viner är en annan populär typ av vin från Venetien, där Amarone är en mer koncentrerad och kraftfull version av Valpolicella. Andra kända viner från regionen inkluderar Bardolino, som är gjort av Corvina- och Rondinella-druvor, och Soave, som är ett vitt vin gjort av Garganega-druvor.

Frågor och svar om Venetien

Vilka druvor används vanligtvis i Valpolicella-viner?

Corvina, Rondinella och Molinara.

Vad är skillnaden mellan Prosecco och Franciacorta?

Prosecco är gjort av Glera-druvor och produceras genom den Charmat-metoden medan Franciacorta är en mousserande vin gjord av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Bianco-druvor och produceras genom traditionell metod.

Vilka typer av viner produceras i Soave?

Soave producerar vanligtvis vita viner gjorda av Garganega-druvor, från lätta och fruktiga till fylliga och strukturerade.