Stellenbosch

Stellenbosch har en intressant vinhistoria som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Den första druvan planterades 1679. Idag är Stellenbosch det pulserande hjärtat av landets vinindustri och en femtedel av alla vinstockar som planterats i hela landet finns i den här regionen. 1924 blev Stellenbosch känd för att odla den första Pinotagedruvan, en korsning av Pinot Noir och Cinsaut.

Det gynnsamma medelhavsklimatet passar utmärkt för vinodling, trots att vintrarna kan bli ganska kalla. Stellenbosch ligger vid kusten, inbäddat ibland sluttningar och platåer och området ligger geografiskt ungefär 50 km öster om Kapstaden. Den bergiga terrängen är mycket bördig och regionen ligger mellan två oceaner, Atlanten och Indiska Oceanen.

Stellenbosch producerar årligen 1 miljard liter vin och regionen är hem för Sydafrikas kanske mest kända vingårdar. Här finns c:a 200 olika vingårdar. Bland de mest kända kan nämnas Drostdy-Hof, Kleine Zalze, Meerlust, Stellenrust och Bergkelder.

Denna bördiga terräng och det måttliga klimatet ger upphov till en stor variation av olika distinkta vinstilar och typer av druvsorter. Inom olika vinproducerande områden som Banghoek, Bottelary, Papegaaiberg, Polkadraai Hills, Devon Valley, Jonkershoek Valley och Simonsberg-Stellenbosch odlas främst gröna men även blå druvor. Traditionellt är Stellenbosch känt för vita viner av hög kvalitet men de senaste decennierna har vinmakare börjat producera röda viner. Cirka 40% av de vinstockarna som odlas i området är dock vita druvor. Cabernet Sauvignon är den mest populära druvan i vindistriktet men här odlas även andra druvor som Shiraz, Pinotage, Bordeaux-druvor, Chenin Blanc, Chardonnay och Merlot.