Salta i nordvästra Argentina, omkring 4 timmars bilresa från Buenos Aires, sägs ha de mest spektakulära vingårdarna i landet. Med 320 soltimmar per år är denna region ändå inte Argentinas största vinregion. Men den är säkert den viktigaste och den nordligaste vinregionen i Argentina.

Vi tror också att det måste vara den äldsta där vinmakeriet startade på 1550-talet av jesuiter som planterade frön från druvor som de hade med sig från Peru.

Vingårdarna i Salta ligger i genomsnitt på 1900 meters höjd och producerar lite mer än 1% av Argentinas viner från sina 2000 hektar vinodlingar. Varför regionen är så känd beror på deras fantastiska och mycket friska Torrontés-viner som är så exotiskt aromatiska. Oftast är det väldigt gamla stockar som planteras här och det finns en stor kompetens bland Saltas vinproducenter. Man har med åren samlat på sig kunskap för att kultivera vinstockarna, lärt sig när det ska bevattnas och beskäras. Sedan tar de duktiga argentinska vinmakarna vid.

Det senaste decenniet har det i Salta skett en revolution i kvalitet som ger regionen en potential att bli en av världens mest spännande regioner.

Upptäck hög höjd och intensiva smaker från Salta, en av de mest fascinerande vinregionerna i Argentina. Denna region med sitt unika klimat och hög höjd producerar några av de mest spännande vinerna i landet.

Geografi 

Salta är belägen i norra Argentina vid foten av Anderna och är en av landets högst belägna vinregioner. Regionen sträcker sig från Tucumán i söder till gränsen mot Bolivia i norr och omfattar cirka 5000 hektar odlingsbar mark. Med höjder mellan 1500-3000 meter över havet är Salta en av de högsta vinregionerna i världen. Denna höjd ger ett klimat med stora temperaturvariationer mellan dag och natt som skapar optimala förhållanden för att odla druvor med enastående smak och arom.

Druvor

Salta är mest känd för sina torra vita viner, men här odlas också utsökta röda viner. De mest odlade druvorna i regionen är Torrontés, en aromatisk druva som ger torra och söta vita viner, och Malbec, en druva som ger rika och komplexa röda viner. Andra druvor som odlas i Salta inkluderar Cabernet Sauvignon, Syrah och Tannat.

Vinodling och produktion

Salta är en av de mest ogästvänliga regionerna för vinodling i världen på grund av dess extrema höjd och karga mark. Men tack vare modern teknik och odlingsmetoder har regionen lyckats producera högkvalitativa viner som är erkända över hela världen. Produktionen är oftast småskalig och druvorna skördas för hand.

Frågor och svar om Salta

Vilken är den högsta höjden för vinodling i Salta?

– Den högsta höjden är cirka 3000 meter över havet.

Vilken druva är mest odlad i Salta?

– Torrontés, en aromatisk druva som ger torra och söta vita viner.

Vilken är den vanligaste röda druvan i Salta?

– Malbec, en druva som ger rika och komplexa röda viner.

Hur är klimatet i Salta?

– Klimatet i Salta har stora temperaturvariationer mellan dag och natt på grund av dess höga höjd.

Vilken typ av produktion är vanlig i Salta?

– Produktionen är oftast småskalig och druvorna skördas för hand