WO Robertson  är en vinregion i Western Cape i Sydafrika och den ligger c:a 50 km nordöst om Kapstaden och omger staden Robertson och sträcker sig från området Eilandia i väster till Bonnievale i öster. Robertson är ett av Sydafrikas mest kända vinproducerande områden och en omtalad region för sina fruktiga röda och vita viner om odlas på kalkstensjorden som finns i hela Robertson. Regionen har ett torrt och hett klimat som är optimalt för produktion av premiumdruvor som exempelvis Chardonnay, Shiraz, Pinot Noir.

Att Robertson fortfarande är en region i tillväxt råder det ingen tvekan om. Här har det alltid odlats grödor, men det var först under tidiga 1900-talet som vinodling började utvecklas till den multimiljon industri som det är idag. De senaste 20 åren har man vuxit från 25 vingårdar till idag över till över 50, däribland finns ett antal vingårdar som får de höga utmärkelser årligen, både lokalt och internationellt.

Robertson – Sydafrikas vinpärla för fruktiga viner

Robertson är en av Sydafrikas mest kända vinregioner, känt för sina fruktiga och eleganta viner. Robertson ligger i Breede River Valley och har en idealisk kombination av jordmån, klimat och topografi som skapar perfekta förhållanden för druvor att växa. Här produceras många druvsorter, men det är särskilt två druvor som utmärker sig – Chardonnay och Shiraz. Läs vidare för att upptäcka mer om Robertson och dess viner.

Geografi – vinstockarna trivs i det varma klimatet

Robertson ligger i Western Cape-provinsen i Sydafrika, cirka 150 km öster om Kapstaden. Regionen har ett varmt klimat med långa soliga dagar och kalla nätter, vilket ger druvorna perfekta förhållanden att mogna på. Jordmånen i Robertson består huvudsakligen av kalksten, vilket ger en unik karaktär till vinerna som produceras här. Robertson är också hem till floden Breede, som ger livsviktigt vatten till de omgivande vingårdarna.

Druvorna – Chardonnay och Shiraz dominerar

Robertson producerar många druvsorter, men det är Chardonnay och Shiraz som är mest framträdande. Chardonnay från Robertson är känd för sin fruktighet och elegans, med toner av citrus, äpple och melon. Shiraz från Robertson är känd för sina mjuka tanniner och fruktiga smaker av björnbär och plommon, med en subtil kryddighet. Andra druvor som odlas i Robertson inkluderar Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir.

Vinproduktion – modern teknik och traditionell hantverksskicklighet

Vinproduktionen i Robertson är en kombination av modern teknik och traditionell hantverksskicklighet. Många av regionens vinproducenter använder moderna produktionsmetoder, men de använder också traditionella tekniker som handplockning av druvor och ekfatslagring. Många viner från Robertson har vunnit internationella priser och erkännande för sin höga kvalitet och smak.

Frågor och svar om Robertson

Vilken druva är mest framträdande i Robertson?

– Chardonnay och Shiraz är de mest framträdande druvorna i Robertson.

Var ligger Robertson i Sydafrika?

– Robertson ligger i Western Cape-provinsen, cirka 150 km öster om Kapstaden.

Vilken typ av jordmån finns det i Robertson?

– Jordmånen i Robertson består huvudsakligen av kalksten.

Vilken flod rinner genom Robertson?

– Floden Breede rinner genom Robertson och ger livsviktigt vatten till de omgivande vingårdarna.

Vilka andra druvor odlas i Robertson förutom Chardonnay och Shiraz?

– Andra druvor som odlas i Robertson inkluder