Ribeiro ligger i en övergångszon i Galicien med medelhavskaraktär, i nordvästra kanten av provinsen Ourense (Spanien). En liten region som ligger 45 km från Atlanten, i ett mycket speciellt område och med utmärkt lämplighet för vinodling. Det korta avståndet borde ge miljön en mer atlantisk karaktär, men bergskedjorna som begränsar beteckningen i väster och norr har en skyddande effekt. Den lätta kontinentala karaktären, tillsammans med de dominerande luftströmmarna, resulterar i en stor temperaturskillnad mellan dag och natt, vilket gynnar den långsamma mognaden med respekt för den aromatiska komponenten och den naturliga fräschheten.
Ribeiro består av granitliknande material med sandig lerstruktur. Odlingsjordarna är i genomsnitt 70-100 cm djupa. De flesta av odlingsjordarna är terrasserade för att minska lutningarna och underlätta plöjningen och för att utnyttja bergssluttningarna och solinstrålningen. Ett kännetecken för Ribeiros ursprung är det småskaliga jordbruket, den komplexa terrängen och användningen av traditionella tekniker för vinodling.

Ribeiro, en vinregion belägen i nordvästra Spanien, har en historia som sträcker sig tillbaka till romerska tider. Dagens producenter fokuserar på ursprungstypicitet och hållbarhet. Upptäck Ribeiro, dess geografi och unika druvsorter.

Geografi 

Ribeiro är beläget i Galicien, norr om Portugal. Vinregionen är känd för sina branta backar, floder och Atlantens närhet. Klimatet är fuktigt, vilket är en fördel för de inhemska druvsorterna som frodas i denna miljö.

Druvsorter

Ribeiro producerar huvudsakligen vita viner, där druvorna huvudsakligen består av inhemska sorter. Tre av de mest använda druvorna är Treixadura, Albariño och Godello. Dessa druvor ger viner med friska fruktiga smaker och hög syra.

Vinproducenter

Ribeiro har många små, familjeägda vingårdar som producerar vin på traditionellt sätt. Många av dessa vingårdar använder ekologiska odlingsmetoder och producerar hållbara viner.

Matparning

Viner från Ribeiro passar bra med färsk fisk och skaldjur, men också med grönsaker och sallader. Försök att para ihop med rätter som är lätta och fräscha för att bäst komplettera de livliga smakerna i vinerna.

Frågor och svar

Vilken typ av klimat finns det i Ribeiro?

Ribeiro har ett fuktigt klimat, vilket är fördelaktigt för de inhemska druvorna som odlas i regionen.

Vilka druvor används mest i vinproduktionen i Ribeiro?

De vanligaste druvorna som används i Ribeiro är Treixadura, Albariño och Godello.

Vilken typ av mat passar bäst med vinerna från Ribeiro?

Vinerna från Ribeiro passar bra med färsk fisk och skaldjur, grönsaker och sallader.

Vad är några av de hållbara odlingsmetoderna som används av vingårdarna i Ribeiro?

Många av vingårdarna i Ribeiro använder ekologiska odlingsmetoder och fokuserar på hållbarhet i vinproduktionen.

Vad är en vanlig smakprofil för vinerna från Ribeiro?

Vinerna från Ribeiro är kända för sin friska fruktiga smak och höga syra.