Ovce Pole

Ovce Pole är ett område som ligger vid Sveti Nikole floden i östra delen av Republiken Makedonien, och namnet Ovce Pole betyder ’område med får’. Ovce Pole präglas av varma och torra somrar, och kalla vintrar. Den högsta registrerade temperaturen i områden är 44 grader, och den lägsta registrerade temperaturen är -23 grader. Starka vindar från nordväst, norr och sydöst är specifika för denna region, och framkommer under större delen av året, vilket är anledningen till att området kallas för ’den blåsigaste platsen på Balkan’. Makedonien är ett land med mycket gamla vinodlartraditioner och förvånansvärt stor produktion i förhållande till hur okänt det är som vinland. Röda druvor dominerar stort och den mest kända druvsorten är den inhemska vranac som ger fylliga och kryddiga viner.

Upptäck vinerna från den lilla, men imponerande vinregionen Ovce Pole i Makedonien. Här odlas druvor på hög höjd och regionen har en lång tradition av vinodling. De unika smakerna från regionens lokala druvsorter kommer garanterat att imponera på dina smaklökar.

Geografi

Ovce Pole ligger i nordvästra Makedonien och har en höjd på över 500 meter över havet. Detta gör det till en av de högst belägna vinregionerna i landet. Regionen har ett kargt landskap med kalksten och skiffer, och detta ger vinerna från Ovce Pole en särskild mineralitet och komplexitet.

Druvor

Regionens druvor är ofta okända utanför Makedonien, men de är väl värda att upptäcka. Lokala druvsorter som Vranec och Kratoshija ger viner med djupa, rika smaker och en unik karaktär. Andra druvsorter som odlas i Ovce Pole inkluderar Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.

Vinmakning

Vinerna från Ovce Pole har en lång tradition av att tillverkas på ett hållbart sätt. Många av regionens vinodlare använder sig av traditionella metoder som att skörda druvorna för hand och fermentera vinet med naturliga jäststammar. Resultatet är viner som speglar regionens unika terroir.

Mat

Viner från Ovce Pole passar utmärkt till kött, gärna grillat eller rostat, men också till starka ostsorter. De kraftiga smakerna från regionens druvor kompletterar och balanserar matens smaker på ett fantastiskt sätt.

Frågor och svar om Ovce Pole

Vilka är de mest kända druvsorterna från Ovce Pole?

Vranec och Kratoshija är de mest kända druvsorterna från Ovce Pole.

Varför är regionens höjd viktig för vinodlingen?

Regionens höjd på över 500 meter ger druvorna en högre syra och en särskild mineralitet.

Vilka maträtter passar bra till viner från Ovce Pole?

Kött och starka ostsorter passar utmärkt till viner från Ovce Pole.

Vilka traditionella metoder används för att tillverka vin i Ovce Pole?

Många av regionens vinodlare använder traditionella metoder som att skörda druvorna för hand och fermentera vinet med naturliga jäststammar.

Varför är vinerna från Ovce Pole unika?

Vinerna från Ovce Pole är unika på grund av regionens höga höjd, karga landskap och lokala druvsorter som ger viner med djupa, rika smaker och en unik karaktär.