Hesse, eller det gamla namnet Hessen, som man fortfarande ibland kan få höra, är en delstat i centrala Tyskland, med Frankfurt am Main som affärs- och finanscentrum.

Kör man bara en kort bit från storstadens skyskrapor så hittar en härlig naturomgivning med pittoreska små städer.

Här och var i Hesse kan man se romerska fornlämningar och medeltida influenser från en tid då Hesse blommade upp och växte sig stark som region. Redan 738 eft K omnämns Hesse i gamla dokument. Kända turistmål är bland annat Konstmuseet i Städel och Goethehuset, författarens barndomshem och så den 100 gamla katedralen i Mainz.

Hesse har blivit ett centrum för mat och dryck. Här finns en gammal öltradition och bland annat 104 bryggerier över hela Hessen, eller brauerei som de heter på tyska och regionen är känd för att små bryggerier har vuxit sig framgångsrika. Öl från Hesse är väldigt omtyckt och här produceras många olika sorters öl. Öl är en stor sak i Hesse. Årligen, på ’Hessentag’, väljer tyska ölentusiaster det bästa ölet i Hesse. Varje år tävlar små hantverksbryggerier och stora bryggerier om det attraktiva priset. Ljust, mörkt, veteöl, Altbier, Rauchber, Lantbier, Steinbier är bara en liten del av den mångfald och de ölvarianter som man normalt hittar här.

Hantverksölet Pils, är fortfarande den mest populära öltypen i Hesse med en marknadsandel på över 50 procent. Totalt bryggde man cirka 130 miljoner liter öl förra året i Hesse, med en försäljning på cirka 235 miljoner euro.