Hessen, eller det gamla namnet Hessen, som man fortfarande ibland kan få höra, är en delstat i centrala Tyskland, med Frankfurt am Main som affärs- och finanscentrum.

Kör man bara en kort bit från storstadens skyskrapor så hittar en härlig naturomgivning med pittoreska små städer.

Här och var i Hessen kan man se romerska fornlämningar och medeltida influenser från en tid då Hesse blommade upp och växte sig stark som region. Redan 738 eft K omnämns Hessen i gamla dokument. Kända turistmål är bland annat Konstmuseet i Städel och Goethehuset, författarens barndomshem och så den 100 gamla katedralen i Mainz.

Hessen har blivit ett centrum för mat och dryck. Här finns en gammal öltradition och bland annat 104 bryggerier över hela Hessen, eller brauerei som de heter på tyska och regionen är känd för att små bryggerier har vuxit sig framgångsrika. Öl från Hessen är väldigt omtyckt och här produceras många olika sorters öl. Öl är en stor sak i Hessen. Årligen, på ’Hessentag’, väljer tyska ölentusiaster det bästa ölet i Hesse. Varje år tävlar små hantverksbryggerier och stora bryggerier om det attraktiva priset. Ljust, mörkt, veteöl, Altbier, Rauchber, Lantbier, Steinbier är bara en liten del av den mångfald och de ölvarianter som man normalt hittar här.

Hantverksölet Pils, är fortfarande den mest populära öltypen i Hessen med en marknadsandel på över 50 procent. Totalt bryggde man cirka 130 miljoner liter öl förra året i Hesse, med en försäljning på cirka 235 miljoner euro.

Hessen i Tyskland är en av landets äldsta vinregioner och är känt för sina högkvalitativa vita viner. Med en lång historia av vinodling och en unik kombination av klimat och jordmåner, producerar Hesse några av de mest välsmakande och intressanta vinerna i Tyskland.

Geografi – där floder möter berg

Hessen ligger i centrala Tyskland och är uppdelat i tre distrikt: Rheingau, Hessische Bergstrasse och Rheinhessen. Regionen är känd för sin dramatiska natur, med bergskedjor och floder som Rhen och Main som rinner genom dalarna. De olika höjderna och jordmånarna skapar en variation av terroir, vilket möjliggör odling av olika druvsorter i Hesse.

Druvorna – från Riesling till Pinot Noir

Hessen är känt för att odla en mängd olika druvor, från klassiska sorter som Riesling och Pinot Blanc till mer ovanliga sorter som Silvaner och Grüner Veltliner. Regionens vita viner är särskilt berömda för sin friskhet och mineralitet, medan de röda vinerna från Pinot Noir och Dornfelder är välbalanserade och fruktiga. Vinmakarna i Hessen experimenterar också med nya druvsorter och tekniker för att skapa nya smakupplevelser.

Vinerna – en perfekt balans mellan syra och frukt

Vinerna från Hesse har en unik smakprofil som kännetecknas av sin friskhet och mineralitet. Regionens vita viner är lätta och fruktiga, med en härlig syra som ger dem en uppfriskande karaktär. De röda vinerna från Hesse är välbalanserade och fruktiga, med mjuka tanniner och en härlig fruktkaraktär. Vinerna från Hesse är också kända för sin höga kvalitet och har vunnit många priser på internationella vinmässor.

Mat och vin – en perfekt kombination

Hessen är också känt för sin rika gastronomiska tradition. Regionen är hem till många prisbelönta restauranger och matproducenter som odlar färska råvaror. De lokala vinerna från Hesse passar perfekt till en mångfald av maträtter, från färska skaldjur till grillade köttbitar.

Frågor och svar

Vilka är de mest vanliga druvorna som odlas i Hessen?

Hesse odlar en mängd olika druvor, men de mest vanliga är Riesling, Pinot Blanc och Silvaner.

Vilka tre distrikt är Hessen uppdelat i?

Hesse är uppdelat i Rheingau, Hessische Bergstrasse och Rheinhessen.

Vilken flod rinner genom Hessen?

Floden Rhen rinner genom Hessen.

Vilken typ av smakprofil har de vita vinerna från Hessen?

De vita vinerna från Hesse har en frisk och mineralisk smakprofil