Gascogne är känt för sina vackra landskap, utsökta rätter, medeltida monument och lugna liv. Regionen Gascogne ligger i området Gers i regionen Midi-Pyrénées (som är en del av regionen Occitanie), och den tillhör vinregionen sydvästra Frankrike. Vinindustrin fortsätter dock att kalla viner från regionen ”Gascogneviner”.

Regionen är hem för vinodling tillbaka till romartiden, och IGP Côtes de Gascogne delar samma produktionsområde som Armagnac-appellationen. När det gäller Armagnac sträcker sig IGP Côtes de Gascogne längs tre huvudterroirer, dvs. Bas-Armagnac, Ténarèze och Haut-Armagnac. Ändå är IGP Côtes de Gascogne utan tvekan den viktigaste benämningen för regionen. Regionen ligger som sagt främst i Gers, där nästan 12 000 hektar vingårdar producerar Côtes de Gascogne-viner. Geografiskt är Gascogne täckt av alluvial jord med lera och sand. Även om Atlanten ligger relativt långt från Les Landes, har det fortfarande en inverkan på vinstockar.

Temperaturen växlar mycket från dag till natt och växtsäsongen i Gascogne är mycket lång, vilket resulterar i mer koncentrerade aromer och smaker, samt friskhet i vindruvorna. Alla dessa faktorer kombineras för att göra Gascogne till en av de bäst lämpade terroirerna för att producera aromatiska, eleganta och balanserade vita viner.

Välkommen till Gascogne, en av de mest fascinerande vinregionerna i Frankrike. Här finns en vacker och mångsidig natur som återspeglas i områdets olika druvsorter och unika vinstilar. Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta för att välja och njuta av de fantastiska vinerna från Gascogne.

Geografi

Beläget i sydvästra Frankrike, sträcker sig Gascogne över flera departement och omfattar Bordeaux, Toulouse och Bayonne. Regionen har en varierad geografi, från bergen i Pyrenéerna till de kulliga slätterna längs floden Garonne och Adour. Klimatet är varmt och soligt, med milda vintrar och varma somrar, vilket ger perfekta förhållanden för att odla druvor av högsta kvalitet.

Druvsorter

Gascogne är mest känd för sina vita viner, som tillverkas av druvor som Colombard, Gros Manseng, Petit Manseng och Sauvignon Blanc. Dessa druvsorter ger viner med en frisk syra och en härlig fruktighet. För röda viner används druvor som Tannat, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. Dessa ger viner med en rik och kraftfull smakprofil, med toner av mörka frukter och kryddor.

Vinproduktion

Vinproduktion i Gascogne har en lång historia och går tillbaka till romartiden. Vinerna från området har en egen unik karaktär och stil. De vita vinerna är lätta och friska, medan de röda vinerna har en kraftigare smakprofil. Vinerna passar utmärkt till mat, särskilt lokala specialiteter som and, gås, foie gras och fågelrätter. Vinerna från Gascogne är dessutom mycket prisvärda, vilket gör dem till en populär val för vinälskare som vill upptäcka nya smaker.

Frågor och svar om Gascogne

Vilka är de vanligaste druvsorterna som används i viner från Gascogne?

De vanligaste druvsorterna är Colombard, Gros Manseng, Petit Manseng, Sauvignon Blanc, Tannat, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.

Vilken mat passar bäst till vinerna från Gascogne?

Vinerna från Gascogne passar utmärkt till lokala specialiteter som and, gås, foie gras och fågelrätter.

Vad är det som gör vinerna från Gascogne unika?

Vinerna från Gascogne har en egen unik karaktär och stil. De vita vinerna är lätta och friska, medan de röda vinerna har en kraftigare smakprofil.

Vilka är de viktigaste vinregionerna inom Gascogne?

De viktigaste vinregionerna i Gascogne är Côtes de Gascogne, Saint Mont och Madiran.