Gascogne är känt för sina vackra landskap, utsökta rätter, medeltida monument och lugna liv. Regionen Gascogne ligger i området Gers i regionen Midi-Pyrénées (som är en del av regionen Occitanie), och den tillhör vinregionen sydvästra Frankrike. Vinindustrin fortsätter dock att kalla viner från regionen ”Gascogneviner”.

Regionen är hem för vinodling tillbaka till romartiden, och IGP Côtes de Gascogne delar samma produktionsområde som Armagnac-appellationen. När det gäller Armagnac sträcker sig IGP Côtes de Gascogne längs tre huvudterroirer, dvs. Bas-Armagnac, Ténarèze och Haut-Armagnac. Ändå är IGP Côtes de Gascogne utan tvekan den viktigaste benämningen för regionen. Regionen ligger som sagt främst i Gers, där nästan 12 000 hektar vingårdar producerar Côtes de Gascogne-viner. Geografiskt är Gascogne täckt av alluvial jord med lera och sand. Även om Atlanten ligger relativt långt från Les Landes, har det fortfarande en inverkan på vinstockar.

Temperaturen växlar mycket från dag till natt och växtsäsongen i Gascogne är mycket lång, vilket resulterar i mer koncentrerade aromer och smaker, samt friskhet i vindruvorna. Alla dessa faktorer kombineras för att göra Gascogne till en av de bäst lämpade terroirerna för att producera aromatiska, eleganta och balanserade vita viner.