Douro

När floden Duero forsar över gränsen från Spanien byter den namn till Douro och ger då namn åt DOC-området i flodens övre dalgång. Här framställs Portugals mest berömda starkvin, portvinet. Efter att portvin framställts här i flera hundra år började man på 1980-talet även att producera bordsviner i större skala, främst röda, men vita förekommer också. Rödvinerna framställs av samma druvsorter som portvinet och är ofta relativt fylliga, sträva, smakrika och lagringsdugliga. Dessa numer strålande rödviner går under appellationen DOC Douro och har rönt uppmärksamhet i internationella sammanhang. Beroende på årgången kan så mycket som 55 procent av produktionen i området vara bordsviner. På de flesta vingårdarna skördar man för hand och låter traktens vinbönder stampa druvorna med fötterna.

En gammal teknik som kallas lagaradas och som utvecklatts vidare och förfinats genom generationer av vinodlare. En man för ett ton vin, så fjorton män och fjorton ton druvor i varje kar. Det böljande landskapet med dess mjuka terrasser som klär dalsidorna har det tagit bönderna här i norra Portugal tusentals år att forma. För hand. Sten för sten. Nivå för nivå. Utan någon ritning eller plan.Dourofloden mejslade sig ner genom granit- och skifferbergen, gav förutsättningarna och bestämde spelreglerna. Resten skötte människorna. För att bygga terrasserna har man brutit skifferstenen som ligger överallt kring vinrankorna. Den tar upp värmen från solen under dagarna och distribuerar den under nätterna som kan bli kalla, så att druvorna får en jämnare temperatur.

Douro Valley i Portugal har blivit ett populärt resmål för vinälskare över hela världen tack vare sina unika druvor och fantastiska viner. Läs vidare för att upptäcka varför Douro är en av de mest spännande vinregionerna i världen.

Geografi

Douro Valley, belägen i norra Portugal, är en av de äldsta och mest viktiga vinregionerna i landet. Den ligger längs floden Douro, som rinner från bergsregionen Spanien och in i Atlanten, och består av branta bergssluttningar och flodbanker. Douro är en UNESCO världsarvslista och är känd för sin vackra och ofta dramatiska landskap.

Druvsorter

Douro Valley är hem för några av de mest unika druvsorterna i världen, inklusive Touriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Barroca. Dessa druvor är vanligtvis blandade för att skapa Douros berömda Portvin. Men vinproducenter experimenterar nu med att skapa torra viner från dessa druvor, vilket resulterar i ett ökat intresse för regionen.

Vinproduktion

Portvin är Douros mest kända vin, men regionen producerar också högkvalitativa torra viner som ofta kallas Douro-viner. Dessa viner är ofta gjorda på en blandning av druvor och har en unik och intensiv smakprofil som har gjort dem populära bland vinälskare över hela världen.

Fem frågor och svar om Douro

Vilken typ av vin är Douro mest känd för?

– Douro är mest känt för sin Portvin.

Vilka är de vanligaste druvorna som används i Douro-viner?

– De vanligaste druvorna som används i Douro-viner är Touriga Nacional, Tinta Roriz och Tinta Barroca.

Vad är skillnaden mellan Portvin och Douro-vin?

– Portvin är sötare och innehåller en högre alkoholhalt än Douro-vin som är torrare.

Vad är den bästa tiden på året att besöka Douro Valley?

– Den bästa tiden att besöka Douro Valley är under september och oktober under druvskörden.

Vilka är de bästa maträtterna att para ihop med Douro-viner?

– Douro-viner passar bra ihop med rätter som grillad lamm, köttgrytor och hårdostar.