Douro

När floden Duero forsar över gränsen från Spanien byter den namn till Douro och ger då namn åt DOC-området i flodens övre dalgång. Här framställs Portugals mest berömda starkvin, portvinet. Efter att portvin framställts här i flera hundra år började man på 1980-talet även att producera bordsviner i större skala, främst röda, men vita förekommer också. Rödvinerna framställs av samma druvsorter som portvinet och är ofta relativt fylliga, sträva, smakrika och lagringsdugliga. Dessa numer strålande rödviner går under appellationen DOC Douro och har rönt uppmärksamhet i internationella sammanhang. Beroende på årgången kan så mycket som 55 procent av produktionen i området vara bordsviner. På de flesta vingårdarna skördar man för hand och låter traktens vinbönder stampa druvorna med fötterna. En gammal teknik som kallas lagaradas och som utvecklatts vidare och förfinats genom generationer av vinodlare. En man för ett ton vin, så fjorton män och fjorton ton druvor i varje kar. Det böljande landskapet med dess mjuka terrasser som klär dalsidorna har det tagit bönderna här i norra Portugal tusentals år att forma. För hand. Sten för sten. Nivå för nivå. Utan någon ritning eller plan.Dourofloden mejslade sig ner genom granit- och skifferbergen, gav förutsättningarna och bestämde spelreglerna. Resten skötte människorna. För att bygga terrasserna har man brutit skifferstenen som ligger överallt kring vinrankorna. Den tar upp värmen från solen under dagarna och distribuerar den under nätterna som kan bli kalla, så att druvorna får en jämnare temperatur.