Med drygt 2 timmars avstånd till Rennes, Nantes och Paris, ligger Côtes d’Armor ligger i norra Bretagne, alldeles vid kusten och vid Engelska kanalen och således norr om Nantes i ett mycket vackert område i Pleudihen-sur-Rance.

I den här delen av Bretagne finns några av de mest populäraste badorterna fina sandstränderna på hela norra kusten. Ett underbart område med grymma promenadstråk och omgiven av klippor, med utsikt mot en skärgård med rosa granitstenar.

För turister och boende anordnas ständigt roliga festivaler, utställningar och regattor, guidade turer, historiska sevärdheter.

Men här finns också mängder av fruktträdgårdar sedan flera hundra år tillbaka och här ligger också Frankrikes största ciderproducent, kollektivet Les Celliers Associés som producerar den kända Val de Rance cidern.

Côtes d’Armor i Bretagne, Frankrike, är en spännande vinregion som kombinerar traditionella vinstilar med unika druvor och terroir. Med sin kustnära belägenhet och ett mildare klimat än resten av regionen, har Côtes d’Armor utvecklat en egen karaktär och produktion av högkvalitativa viner.

Geografi – en mångfald av terroir

Côtes d’Armor är beläget längs kusten i Bretagne och är en del av den större vinregionen Loire-dalen. Regionen omfattar ett stort geografiskt område som inkluderar kustklippor och låga kullar. De olika jordmånarna och höjderna skapar en variation av terroir som möjliggör odling av en mängd olika druvor.

Druvorna – unika sorter som ger karaktär

Côtes d’Armor är känt för att odla unika druvsorter som ger vinerna en unik karaktär. Druvorna som odlas i regionen inkluderar Gamay, Pinot Noir, Cabernet Franc och Chenin Blanc. Vinmakarna i Côtes d’Armor experimenterar också med nya druvsorter och tekniker för att skapa nya smakupplevelser.

Vinerna – en unik karaktär

Vinerna från Côtes d’Armor är kända för sin unika karaktär som kombinerar fruktighet med friskhet och mineralitet. De vita vinerna från Chenin Blanc är fruktiga med en härlig syra, medan de röda vinerna från Gamay och Pinot Noir är mjuka och fruktiga med mjuka tanniner. Vinerna från Côtes d’Armor är också kända för sin höga kvalitet och har vunnit många priser på internationella vinmässor.

Mat och vin – en perfekt kombination

Côtes d’Armor är också känt för sin rika gastronomiska tradition. Regionen är hem till många prisbelönta restauranger och matproducenter som odlar färska råvaror. De lokala vinerna från Côtes d’Armor passar perfekt till en mångfald av maträtter, från fisk och skaldjur till lokala ostar och kött.

Frågor och svar

Vilka är de vanligaste druvorna som odlas i Côtes d’Armor?

Côtes d’Armor är känd för att odla unika druvsorter som Gamay, Pinot Noir, Cabernet Franc och Chenin Blanc.

 
Vilken typ av smakprofil har de vita vinerna från Côtes d’Armor?

De vita vinerna från Côtes d’Armor är fruktiga med en härlig syra.

 
Vilken typ av jordmån finns det i Côtes d’Armor?

Côtes d’Armor har en mångfald av jordmån som skapar en variation av terroir.

Vilken kust ligger Côtes d’Armor vid?

Côtes d’Armor ligger längs kusten i Bret