Bayern

Bayern har en lång tradition av att brygga öl och flest ölbryggerier i världen i en region. Det finns cirka 620 små och stora bryggerier i Bayern.

Bayern var det området som utvecklade bryggningen mest i Europa och man finns självklart många av världens kända lagerölstilar och man har utvecklat en otrolig bredd när det gäller lageröl och många öl skiljer markant i färg, doft och smak.

Den bayerska ölens kvalitet och goda rykte beror främst på den långa traditionen av att brygga öl och som man haft sedan många hundra år. Officiellt började brygga öl år 1040 e.Kr i det gamla bryggeriet Klosterbrauerei Weihenstephan, Bayerns äldsta bryggeri som fortfarande brygger öl i Bayern. Men det var då som Abboten Arnold tog över bryggerirättigheterna och man började brygga öl i  större skala.

Faktum är att brygga öl i Weihenstephan kunde man redan så tidigt som 725 e.Kr., då St. Corbinian grundade ett benediktinerkloster på berget Nährberg. Då bryggde munkarna ölet. En 1935 hittade man vid en utgrävning i närheten av Kulmbach antika amforer som visade på att man redan kunde brygga öl på den tiden.