Baden Württemberg

Baden-Württemberg är ett område uppdelat i 9 vindistrikt: Tauber, Jagst- och Kocher, Neckar Valley, Öhringen, Weinberg Valley, Zabergau Leintal, Murr och Bottwartal. Här produceras både röda och vita viner. Den huvudsakliga druvsorten som odlas i Württemberg heter Trollinger och Muskattrollinger som ofta blir till ett mousserande vin men det finns även druvor som Lemberger och till exempel Acolon, Pinot Noir och Regent, Riesling, Chardonnay och Muskateller.

De röda vinerna kan oftast kännetecknas som lätta och mycket fruktiga, de vita vinerna som friska och alla viner sägs vara extremt välgjorda.

I Baden-Württemberg finns inte enbart vingårdar. Här finns också ett stort antal Kellerei där man producerar läckra fruktsafter och cider av mycket uppskattad kvalitet och man är duktig på att kombinera innovation med tradition. Den populära cidern exporterar man till runt om i världen.

Baden-Württemberg i södra Tyskland är en spännande vinregion med en rik historia och unika druvor. Upptäck denna region som producerar både röda och vita viner med karaktär och elegans.

Geografi

Baden-Württemberg är en av de största vinregionerna i Tyskland och sträcker sig från Bodensjön i söder till Heidelberg i norr. Regionen är indelad i nio distrikt och har en varierande topografi med kullar och dalar som ger varierande klimat och jordmån. Medelhavsklimatet i södra delen av regionen ger längre och varmare somrar som passar bättre för druvsorter som kräver mycket sol.

Druvorna

Baden-Württemberg är känd för att odla unika druvor, såsom Spätburgunder (Pinot Noir), Trollinger och Lemberger för röda viner och Riesling, Müller-Thurgau och Gewürztraminer för vita viner. Spätburgunder är den mest odlade druvan i regionen och ger viner med mjuka tanniner och komplexa smaker.

Vinproducenter

Baden-Württemberg har ett stort antal små och medelstora vinproducenter som arbetar med att producera högkvalitativa viner. Det finns också flera stora kooperativ som samarbetar med små odlare för att skapa högkvalitativa viner.

Matparning

Baden-Württemberg är känt för sin traditionella matkultur som inkluderar rätter som Maultaschen (fyllda pasta), Flammkuchen (tunnbröd med crème fraîche, lök och bacon) och Spätzle (hemgjorda nudlar). Dessa maträtter passar bra med de lokala vinerna, särskilt Spätburgunder.

Frågor och svar

Vilken druva är mest odlad i Baden-Württemberg?

– Spätburgunder (Pinot Noir).

Vilket distrikt i Baden-Württemberg är känt för att odla Riesling?

– Kaiserstuhl.

Vilken maträtt passar bra med Baden-Württembergs Spätburgunder?

Maultaschen

Hur många distrikt finns det i Baden-Württemberg?

Nio

Vilken annan druva än Riesling är känd för att odlas i Kaiserstuhl-distriktet?

– Grauburgunder (Pinot Gris)