Alsace ligger utmed floden Rhen i nordöstra Frankrike och har en vinproduktion med starka fransk-tyska influenser. Regionen har historiskt både varit tysk och fransk, så en stor del av vinproduktionen dominerats av tyska druvsorter och vinstilar.

Vita viner utgör 90 % av produktionen och görs ofta övervägande av en druvsort. De ädla druvorna Riesling och Gewürztraminer är från början tyska druvor, men även andra sorters druvor används som Pinot Gris, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner och Pinot Noir. Regionen producerar förutom vita viner, även röda, rosé och mousserande viner. Man brukar känna igen ett Alsacevin genom att de buteljeras i den typiska, avlånga flöjtflaskan. Regionens främsta vingårdar ligger på sluttningarna på den östra sidan. I vinproduktionen strävar man efter ett aromatiskt vin och undviker därför fatlagring, förutom Pinot Noir som lagras på ekfat. Pinot Noir används till rosé och rött vin.

I Alsace produceras övervägande Rieslingviner som normalt är fina, fruktiga och har en hög syra. Även det mycket aromatiska och fylliga Gewürztraminer utgör 1/5 av regionens totala produktion. På tredje plats kommer druvan Pinot Gris som står sig stark under klimatförändringar med varmare väder. Sylvaner- och Muscatdruvorna är också traditionella populära druvor som användas till blandningar, liksom Edelzwicker, ett vin som görs av de gröna druvsorterna Riesling, Muscat, Pinot Gris och ibland Gewürztraminer.

Inom Alsace finns det tre AC-klassificeringar: Alsace AC, Alsace Grand Cru AC och Crémant d’Alsace AC som främst riktar in sig på mousserande vin. Kvalitetsbeteckningen för torra eller söta viner med hög sockerhalt som Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris och Muscat heter Vendange Tardive. Fylliga, söta viner, angripna av ädelröta betecknas med Sélection de Grains Nobles. Alsace Grand Cru beteckningen ges till viner från särskilda distrikt och det finns 51 Grand Cru vingårdar i regionen.

Alsace – en vinregion med unikt terroir och druvor

Alsace, beläget i östra Frankrike vid gränsen till Tyskland, är känt för sina aromatiska viner och den imponerande Alsacevinvägen. Vinregionen sträcker sig längs floden Rhen och påverkas av den närbelägna Vosgesbergen, som skyddar området från vind och regn. Alsacevinerna är unika tack vare regionens kalla klimat, marmorjord och de sju tillåtna druvsorterna.

Unika druvor ger karakteristiska viner

I Alsace är de sju tillåtna druvsorterna Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner och Pinot Noir. Riesling anses vara den främsta druvan och ger torra, friska och fruktiga viner med hög syra och mineralitet. Pinot Gris ger fylliga, kryddiga och honungsdoftande viner med lite sötma. Gewurztraminer ger aromatiska, kraftfulla och kryddiga viner med hög sötma. Muscat ger doftande och friska viner med en ton av citrus och blommor. Pinot Blanc och Sylvaner ger lätta, fruktiga och friska viner som passar utmärkt till mat. Pinot Noir används för att producera rosévin och mousserande viner.

Alsace – en terroirbaserad vinregion

Terroir spelar en stor roll i Alsaces vinproduktion. Regionens kalla klimat och marmorjord ger en mineralitet som återspeglas i vinerna. De flesta Alsaceviner är torra, men det finns också en stor variation av halvtorra och söta viner. Alsace är också känt för sin Crémant d’Alsace, en mousserande vin som är gjord enligt den traditionella metoden.

Frågor och svar om Alsace

Vilka är de sju tillåtna druvorna i Alsace?

Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Sylvaner och Pinot Noir.

Vad är Alsaces klimat?

Alsace har ett kallt klimat påverkat av den närbelägna Vosgesbergen, som skyddar området från vind och regn.

Vad är Crémant d’Alsace?

Crémant d’Alsace är en mousserande vin som är gjord enligt den traditionella metoden och är känd för sin höga kvalitet.

Vilka maträtter passar bäst med Alsaceviner?

– Alsaceviner passar utmärkt till maträtter som till exempel fisk, skaldjur, choucroute, fläskkött, kyckling och ost.

Vilken druva anses vara den främsta i Alsace?

– Riesling anses vara den främsta druvan i Alsace och ger torra, friska och fruktiga viner med hög syra och mineralitet