Abruzzo

Vinregionen Abruzzo ligger mellan Puglia och Marche och invid Adriatiska havet. Här finns både kustklimat och bergig terräng. Regionen är en av Italiens främsta vinproducenter. Mycket solsken och mindre mängder nederbörd skapar ett fantastiskt bra kontinentalt klimat och en perfekt plats för vinodling.

Vin odlas idag i alla fyra regioner i Abruzzo, men den främsta produktionen sker i provinsen Chieti, som är det femte största vindistriktet i hela Italien. Bland de mest omtyckta vinerna globalt finns det världsberömda vinet Montepulciano d’Abruzzo DOC och det populära Trebbiano d’Abruzzo DOC, som den spanske författaren Cervantes beskrev redan på 1700-talet. Medan Montepulciano är den mest populära röda druvsorten i Abruzzo, hittar man i regionen även druvor som Sangiovese, Barbera, Merlot och Negroamaro. Bland vita druvor finns Trebbiano d’Abruzzo men även Trebbiano Toscano och Bombino Bianco. Några av de populära rödvinerna från Abruzzo kommer från vingårdar i de norra distrikten, Pescara och Teramo medan distriktet L’Aquila framställer främst rosévin.

Vinodlingen i Abruzzo kan dateras tillbaka till 400-talet före Kristus, då en söt muskatdruva vid namn Apianae odlades. I många århundraden därefter sattes tyvärr vinodlingen ur spel, eftersom regionen var så fattig. Idag blomstrar vinodlingarna i Abruzzo igen och man expanderar på grund av den stora exporten till bland annat länder som Tyskland, USA, Kanada och Skandinavien.

Nästan 80 % av vin i Abruzzo odlas av stora kooperativa vingårdar. De främsta är Cantina Tollo, Casal Thaulero, Casal Bordino och Citra, som förutom den inhemska konsumtionen mest säljer vin i lösvikt till bland annat Toscana, Piemonte och Veneto och till franska vindistrikt för att användas för blandning.

Kring Abruzzo finns c:a 36,000 hektar mark med planterade vinstockar med en årlig produktion på mer än 3,5 miljoner hl. De mest gynnsamma odlingsförhållanden finns i de låga kullarna i Teramo, Colline och Teramane.

Abruzzo – en okänd pärla från Italien

Abruzzo är en vinregion som ligger i södra Italien och är ofta förbisedd till förmån för de mer kända områdena i landet. Men de som vet om Abruzzo uppskattar regionen för dess karaktärsfulla och prisvärda viner. I denna artikel ska vi utforska Abruzzos vinlandskap och dess viner.

Geografi

Abruzzo ligger vid foten av Apenninerna och sträcker sig längs kusten mot Adriatiska havet. Regionen består av två provinser, Chieti och L’Aquila. Kustnära områden har milda vintrar och varma somrar, medan inlandet har en mer kontinental klimat med kalla vintrar och varma somrar. Regionen är känd för sina höga berg och dalar, som ger olika vinodlingsområden med varierande höjder och jordtyper.

Druvor

Abruzzos mest kända druvsorter är Montepulciano och Trebbiano d’Abruzzo, som utgör majoriteten av regionens produktion. Montepulciano är en röd druva som ger robusta och tanninrika viner med toner av mörka bär och kryddor. Trebbiano d’Abruzzo är en vit druva som används för att producera vita och roséviner med citrus- och äppeltoner och en härlig syra. Andra druvsorter som odlas i mindre mängder inkluderar Pecorino, Passerina och Cococciola.

Vinerna

Abruzzo är känt för att producera några av de mest prisvärda vinerna i Italien. Regionens mest kända vin är Montepulciano d’Abruzzo, en fyllig rödvin med rika toner av mörka bär och kryddor. Det finns också en stor produktion av roséviner, där de mest kända är Cerasuolo d’Abruzzo, som är en fyllig rosévin med toner av körsbär och jordgubbar. Vitviner från Abruzzo är ofta friska och fruktiga, och beroende på druvsorten kan de ha toner av citrus, äpple och persika.

Frågor och svar om Abruzzo

Vilka är de mest odlade druvorna i Abruzzo?

Montepulciano och Trebbiano d’Abruzzo är de mest odlade druvsorterna i regionen.

Vilken typ av klimat finns det i Abruzzo?

Klimatet i Abruzzo är varierande beroende på området, men kustnära områden har milda vintrar och varma somrar, medan inlandet har en mer kontinental klimat med kalla vintrar och varma somrar.

Vilket vin är Abruzzo mest känt för?

Montepulciano d’Abruzzo är regionens mest kända vin.