Delstaten Oregon brygger man både gott öl och regionen är dessutom en ganska ny vinregion som de senaste åren rönt mer och mer intresse världen över. Vi har både hantverksöl och vin från Oregon.

Willamette Valley, Oregon

Idag finns här mer än 10 000 hektar i Oregon uppdelade på 7 AVA’s. I dalen Willamette Valley, en av dessa AVA som sträcker sig från Portland i norr till Eugene i söder och som grundades 1983. Storleken är 5 338 km² och här började man redan på 60-talet planera för ett vingårdsdistrikt. På grund av det kyligare men varierande klimat, så odlar man främst druvorna Riesling, Gewürztraminer och Chardonnay men också den blå druvan Pinot Noir på en rik sedimentär alluvialjord. Pinot Noir trivs synnerligen väl för detta klimat och det visar sig att olika Pinot Noir viner skiljer sig tydligt i stil och karaktär från vingård till vingård.

Vingårdarna i dalen Willamette Valley har lyckats mycket bra med att odla goda viner i ett kyligare där druvorna växer skyddade i öster av Cascade Mountains, i västar av Coast Range Mountains och av ett flertal kullar i yttersta norra delen.

Ashland, Oregon

Ashland är en stad i Jackson County, Oregon och staden är känd för sina sofistikerade små restauranger. Här hålls Shakespeare festivalen varje år och här gör man också gott hantverksöl. Ungefär 53% procent av allt fatöl som konsumeras här, bryggs i Oregon och det finns för närvarande 210 hantverksbryggerier i Oregon.

Oregon är en av USA:s mest spännande vinregioner. Med sina kyliga klimatförhållanden, bördiga jordar och fokus på hållbar odling, producerar regionen en mängd högkvalitativa viner. Från klassiska Pinot Noir till experimentella blends, Oregon har något att erbjuda för varje vinentusiast.

Geografi

Beläget i norra Kalifornien, sträcker sig Oregon från kusten till Cascade Mountains. Regionen består av tre huvudsakliga vinområden: Willamette Valley, Rogue Valley och Columbia Valley. Willamette Valley är det mest kända och omfattar över 70% av Oregons vinproduktion. Här är klimatet mildare tack vare havsbris från Stillahavsområdet.

Druvor

Oregons mest kända druva är Pinot Noir, som trivs i regionens kyliga klimat och jordar. Chardonnay, Riesling och Pinot Gris är också populära druvor i området. Oregon har också gjort sig känt för att experimentera med ovanligare druvor som Tempranillo och Syrah.

Vinproducenter

Oregon är fullt av småskaliga vinproducenter, många av dem familjeägda. Många av regionens mest berömda vinproducenter, inklusive Adelsheim Vineyard och Domaine Serene, är specialiserade på Pinot Noir. Men även mindre kända producenter som Abacela, som är specialiserade på Tempranillo, producerar högkvalitativa viner.

Hållbarhet

Oregon har länge varit en föregångare inom hållbar vinodling. Många av regionens vinproducenter har antagit certifieringar som LIVE (Low Input Viticulture and Enology) och Salmon-Safe, som främjar hållbara odlingsmetoder som minskar användningen av kemikalier och främjar biologisk mångfald.

Frågor och svar om Oregon

Vilken druva är Oregons mest kända?

– Pinot Noir.

Vilka tre huvudsakliga vinområden ingår i Oregon?

– Willamette Valley, Rogue Valley och Columbia Valley.

Vilka certifieringar har många av Oregons vinproducenter antagit?

– LIVE och Salmon-Safe.

Vilket klimatförhållande gynnar viner från Willamette Valley?

– Havsbbris från Stillahavsområdet.

Vilken ovanlig druva experimenterar Oregon med?

– Tempranillo och Syrah