I Vinho Verde DOC finns nio vindistrikt som alla fått sitt namn efter floder eller städer: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa och Paiva. hittar man främst små familjevingårdar, en del är mycket små – 20.000 producenter med tomter mindre än 1 hektar – men trots detta, så saknar de inte modern teknik. Men tillverkar mycket ljusa och pigga viner kännetecknas av en mycket dominant friskhet och syrlighet. De är mycket aromatiska och har ofta lite år det pärlande fizziga hållet och samtidigt har de en lägre alkoholhalt.

Smaken beror på de druvsorter som används, för de mesta de populära lokala druvorna, alla unika i sitt slag. 20 vita och 17 röda druvor får producera DOC-viner. Några exempel är Blom Loureiro, Steely Trajadura, Mineral Arinto, den mineraliska Avesso och Alvarinho med sin starka doftarom och som växer kring floden Minho. Här är klimatet lite varmare och torrare. I vinframställningen använder man ofta solo-druvor men även olika druvblandningar förekommer som kan variera från distrikt till distrikt.

I Vinho Verde DOC framställs inte enbart vita viner eller roséviner. Men producerar även röda viner av druvan Vinhão som också är syrliga och friska samt har en lägre alkoholhalt. Sedan några decennier producerar man även mousserande viner.

Vinho Verde är en spännande och lättillgänglig vinregion belägen i nordvästra Portugal. Regionen är känd för sina friska och fruktiga viner som passar perfekt som sommarviner. Här finns en mängd olika druvor som används i produktionen av vinerna och en vacker och varierad geografi som påverkar vinernas smakprofil. Läs vidare för att upptäcka mer om Vinho Verde och dess viner.

Geografi

Vinho Verde ligger i nordvästra Portugal och sträcker sig från städerna Porto och Douro i söder till gränsen mot Spanien i norr. Regionen består av kullar och dalar som påverkar vinernas smak. Klimatet är kustnära och regnigt vilket ger ett speciellt mikroklimat som passar regionens druvor och vinproduktion.

Druvor

Regionen Vinho Verde producerar huvudsakligen vita viner, men också rosé och röda viner. De mest odlade druvorna i regionen är Loureiro, Alvarinho, Trajadura och Avesso. Loureiro ger viner med citrus- och blommiga toner medan Alvarinho ger mer kraftfulla viner med högre syra och fruktighet. Trajadura används ofta för att ge viner med mjukare syra och en lättare kropp. Avesso ger viner med högre syra och fruktighet och används vanligtvis för att skapa fräscha och eleganta viner.

Vinerna

Vinho Verde-viner är friska, fruktiga och lättdruckna. De vita vinerna är kända för sin friska syra och fruktighet, med toner av lime, gröna äpplen, citrus och blommor. Rosévinerna är fruktiga och friska, med smaker av röda bär och kryddor. De röda vinerna är vanligtvis lätta och fruktiga, med smaker av röda bär och kryddor.

Frågor och svar om Vinho Verde

Vilka druvor används vanligtvis i produktionen av Vinho Verde-viner?

– Loureiro, Alvarinho, Trajadura och Avesso är de mest odlade druvorna i regionen.

Vilka smaker och dofter kännetecknar de vita Vinho Verde-vinerna?

– Citrus, gröna äpplen, lime, blommor och en frisk syra är vanliga smaker och dofter.

Var ligger Vinho Verde-regionen?

– Vinho Verde ligger i nordvästra Portugal.

Vilken typ av klimat råder i Vinho Verde-regionen?

– Klimatet i Vinho Verde-regionen är kustnära och regnigt.

Vilka typer av viner produceras i Vinho Verde-regionen?

– Regionen producerar huvudsakligen vita viner, men också rosé och röda viner.