I Vinho Verde DOC finns nio vindistrikt som alla fått sitt namn efter floder eller städer: Monção, Melgaço, Lima, Basto, Cávado, Ave, Amarante, Baião, Sousa och Paiva. hittar man främst små familjevingårdar, en del är mycket små – 20.000 producenter med tomter mindre än 1 hektar – men trots detta, så saknar de inte modern teknik. Men tillverkar mycket ljusa och pigga viner kännetecknas av en mycket dominant friskhet och syrlighet. De är mycket aromatiska och har ofta lite år det pärlande fizziga hållet och samtidigt har de en lägre alkoholhalt.

Smaken beror på de druvsorter som används, för de mesta de populära lokala druvorna, alla unika i sitt slag. 20 vita och 17 röda druvor får producera DOC-viner. Några exempel är Blom Loureiro, Steely Trajadura, Mineral Arinto, den mineraliska Avesso och Alvarinho med sin starka doftarom och som växer kring floden Minho. Här är klimatet lite varmare och torrare.  I vinframställningen använder man ofta solo-druvor men även olika druvblandningar förekommer som kan variera från distrikt till distrikt.

I Vinho Verde DOC framställs inte enbart vita viner eller roséviner.  Men producerar även röda viner av druvan Vinhão som också är syrliga och friska samt har en lägre alkoholhalt. Sedan några decennier producerar man även mousserande viner.