Chiles långa, tunna vinland, Valle de Itata, är den största vinregionen i södra Chile. Regionen ligger i deltat mellan floderna Itata och Ñuble och mäter ungefär 100 km från norr till söder. De första vinstockarna sägs ha kommit till Itatadalen på 1550-talet, vilket gör regionen till en av de första som planterat till vinstockar i Chile. Vid 20-talet var regionen associerad med produktionen av bulkvin, som syns på de stora mängder vinstockar av Pais och Muscat av Alexandria som fortfarande finns här.

Regionen föll i glömska under några årtionden fram till 1980-talet då vinindustrin på riktigt kom igång och vinproducenter började odla fler moderna druvsorter och idag sätter man kvalitet före kvantitet. I regionen råder ett milt medelhavsklimat med en stor årstidsvariation, en mångfacetterad jordmån och många soltimmar, vilket ger vinerna en fin fruktkoncentration med balans och frisk syra.

Upptäck vinerna från Valle de Itata, en spännande och mångsidig vinregion belägen i södra Chile. Med svala klimat och rika jordar producerar regionen fantastiska viner med ovanliga druvsorter och en unik smakprofil som du inte vill missa.

Geografi

Valle de Itata ligger i Bio Bio-dalen i södra Chile och är en relativt liten vinregion som sträcker sig längs floden Itata. Området har en varierande topografi med kullar, dalar och berg, som ger en mångfald av jordtyper och mikroklimat. Detta, i kombination med det svala klimatet och närheten till havet, ger unika förutsättningar för odling av vindruvor.

Druvor

I Valle de Itata odlas en rad olika druvsorter, både internationella och inhemska. De inhemska druvorna, som País och Muscat, är speciella för regionen och ger dess viner en unik karaktär. País är den mest odlade druvan och används för att göra både röda och roséviner med hög syra och mjuk tanninstruktur. Muscat används oftast för vita viner med fruktiga och aromatiska toner.

Vinmakningsteknik

Valle de Itata har en lång tradition av naturlig vinodling och produktion. Många vinodlare använder organisk och biodynamisk odlingsteknik för att bevara regionens unika terroir och respektera miljön. Vinerna från Valle de Itata kännetecknas ofta av låg intervention och minimal tillsats av kemikalier, vilket gör dem både hälsosamma och utsökta.

Fem frågor och svar om Valle de Itata

Vilka druvor odlas mest i Valle de Itata?

– País och Muscat är de mest odlade druvorna i Valle de Itata.

Vilka smaker och aromer kännetecknar vinerna från Valle de Itata?

– Valle de Itatas viner kännetecknas av fruktiga och aromatiska toner, hög syra och mjuka tanniner.

Hur påverkar det svala klimatet vinerna från Valle de Itata?

– Det svala klimatet ger vinerna från Valle de Itata en unik karaktär med hög syra och en ljus, fruktig smak.

Vilken typ av vinproduktion är vanligast i Valle de Itata?

– Många vinodlare i Valle de Itata använder organisk och biodynamisk odlingsteknik för att bevara regionens unika terroir och respektera miljön.

Vilken är den bästa tiden på året att besöka Valle de Itata?

– Vi rekommenderar att besöka Valle de Itata under våren (september-november) eller hösten (mars-maj) när temperaturen är mild och druvorna är redo att skördas.