Regionen Valencia DO ligger i centrum av Spaniens soliga östkust med staden Valencia som metropol. Valencia Denominacion de Origen är ca 13 000 hektar stort, uppdelat i tre vindistrikt. Alto Turia, med sina vingårdar på terasser som producerar vita torra viner och druvsorter som Macabeo och den lokala druvan Merseguera.  Längre söderut i Turidalen ligger den andra distriktet där regionens söta, idiosynkratiska Moscatel de Valencia-vin produceras. Öster om Turidalen ligger Valentino-distriktet. Här produceras en bredare variation av vinstilar, dels vita viner men även viner med en mer internationell stil och av gröna druvor som Chardonnay och Semillon eller röda viner av Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot.

Distrikten Utiel-Requena och Alicante DO tillhör också Valencia som är hem för riktigt fruktiga röda viner och man kan även hitta en och annan bodega som framställer en liten mängd mousserande Cava.

Upptäck Valencia, en av de äldsta vinregionerna i Spanien, belägen på den östra kusten. Här finner du ett brett utbud av viner, från de söta Moscatelvinerna till de kraftfulla röda från området Utiel-Requena.

Geografi 

Valencia, belägen vid Medelhavets kust, sträcker sig från bergskedjan Iberiska bergens utlöpare ner till stränderna vid havet. Vinodlingarna är belägna i höjdskillnader mellan 200 och 1000 meter över havet, vilket ger olika klimat och jordmån.

Druvor i Valencia

Valencia är känd för sin användning av inhemska druvor som Bobal och Monastrell i röda viner, men även för att producera vita viner från druvan Moscatel. Dessutom odlas internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot i regionen.

Viner från Valencia

Utiel-Requena, en av de mest framträdande regionerna i Valencia, är känd för sina röda viner av hög kvalitet, gjorda på Bobal-druvan. Här finns också vita viner från druvan Macabeo. Andra områden som producerar högkvalitativa viner är La Mancha och Alicante.

Mat i Valencia

Valencia är också känt för sin gastronomi, med rätter som den traditionella Paella, gjord på ris och skaldjur. Vinerna från Valencia är perfekta för att matcha dessa rätter, särskilt de fruktiga och friska vita vinerna.

Frågor och svar om Valencia

Vilka druvor är mest kända för att odlas i Valencia?

– Bobal och Monastrell för röda viner, Moscatel för vita viner.

Vilken region är känd för sina högkvalitativa röda viner?

– Utiel-Requena.

Vilken typ av vin passar bäst till Paella?

– De fruktiga och friska vita vinerna.

Varför är höjdskillnaderna i Valencia viktiga för vinodlingarna?

– De ger olika klimat och jordmån, vilket ger variation i smak och karaktär hos vinerna.

Vilka andra områden i Valencia producerar högkvalitativa viner?

– La Mancha och Alicante