Terra Alta är en spansk DO som ligger i västra delen av provinsen Tarragona i Katalonien och omfattar 12 kommuner. Som namnet antyder (Terra Alta = hög mark) ligger området i bergen. Det ligger fantastisk vackert i natursköna omgivningar som också gestaltats i många av Picassos målningar. Traditionellt, på grund av dess geografiska isolering, har detta område bara gjort vin för lokal konsumtion och har egentligen ganska nyligen börjat producera moderna viner i medelhavsstil. Flera kooperativa vingårdar designades och byggdes på 1920-talet av Cèsar Martinell, en student till Antoni Gaudí, och kännetecknas av deras moderna arkitektur, såsom producenten Celler Cooperatiu Gandesa med sitt fantastiska vin Somdinou på Garnacha Blanca. Inom DO Terra Alta odlas 33% av all vit garnacha i världen, vilket gör det till en perfekt region för druvsorten.

Terra Alta, belägen i Katalonien i Spanien, är en vinregion som är relativt okänd men som producerar spännande viner med en unik karaktär. Regionen är känd för sina högt belägna vingårdar och en variation av druvor som ger viner med komplexa smaker och aromer.

Geografi

Terra Alta ligger i Katalonien i nordöstra Spanien, nära gränsen till Aragonien. Regionen är känd för sin höga höjd och består av kullar och berg med vingårdar som är belägna mellan 350 och 800 meter över havet. Detta ger klimatförhållanden som är gynnsamma för odling av druvor som är robusta och tåliga.

Druvorna

I Terra Alta odlas ett brett utbud av druvsorter, inklusive Garnacha, Carignan, Syrah och Tempranillo för röda viner och Garnacha Blanca, Macabeo och Chardonnay för vita viner. Garnacha-druvan är den mest odlade i regionen och ger viner med mjuka tanniner och toner av mörka frukter. Druvan Carignan ger en hög syra och fruktighet medan Syrah och Tempranillo ger viner med mer kryddighet och struktur.

Terra Altras viner

Terra Alta producerar ett brett utbud av viner, inklusive röda, vita och roséviner. De mest kända vinerna är gjorda på Garnacha-druvan och är oftast fylliga med en mjuk struktur och smaker av mörka frukter. De vita vinerna har ofta toner av gröna äpplen och citrusfrukter, medan rosévinerna har en frisk och fruktig smak.

Terra Altas vinproducenter

Terra Alta har ett antal små och medelstora vinproducenter, många av dem familjeägda och -drivna. Producenterna fokuserar på kvalitet och arbetar ofta med hållbara metoder för att odla druvorna och producera vinet. Några av de mest kända vinproducenterna i regionen är Edetària, Celler Piñol och Altavins.

Frågor och svar om Terra Alta

Vilken druva är mest odlad i Terra Alta?

– Garnacha-druvan är den mest odlade i regionen.

Vad är Terra Alta känt för?

– Terra Alta är känt för sina högt belägna vingårdar och en variation av druvor som ger viner med komplexa smaker och aromer.

Vilka är de vanligaste druvorna som används för att producera röda viner i Terra Alta?

– De vanligaste druvorna som används för att producera röda viner i Terra Alta är Garnacha, Carignan, Syrah och Tempranillo.

Vilka är några av de mest kända vinproducenterna i Terra Alta?

– Några av de mest kända vinproducenterna i regionen är Edetària, Celler Piñol