unique wines from great producers

Swartland

Swartland

W.O. Swartland som är holländska och betyder ”det svarta landet” är en stor vinregion 65 kilometer norr om Kapstaden i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Här odlade man från början främst vete men man producerar nu ganska rika och fruktdrivna viner av druvor som Shiraz, Chenin Blanc och Pinotage som ofta bandas med Grenache och Mourvedre för att skapa olika goda Rhône-blandningar.

Swartland täcker främst två områden: ett stort område som omfattar vingårdar på norra sidan av Paardeberg-berget i söder till sluttningarna vid Piketberg i norr. Det mindre vinområdet som ligger vid bergskedjorna Riebeekberg och Kasteelberg i den östra delen av regionen och där växer druvor till stor del på bergens branta sluttningar.

Klimatet är varmt och torrt vilket minskar risken för svampsjukdomar medan bristen på vatten i jorden leder till en lägre avkastning men också mindre, mer koncentrerad frukt. Den väldränerade jorden består främst av skiffer men även granit kring Paardeberg. De så kallade vanliga Bush Vines är vinstockar som går ner särskilt djupt ner i jorden för att komma åt vatten och det ger förstås också starkare vinstockar och mer koncentrerad smak i druvorna.

Lammershoek

Lammershoek är ett vindistrikt som ligger i hjärtat av det pittoreska vinodlingsområdet Paardeberg. Här råder ett medelhavsklimat med varma torra somrar och kalla, fruktiga vintrar. De flesta vingårdar är planterade som bush vines, det vill säga de växer utan uppbindning som små buskar. Resultatet blir viner med färska smaker och utomordentlig syra som örtiga aromer och intressanta jordstrukturer.  Lammershoek betyder bokstavligen ”lammens hörn” och legenden säger att tackor sökte skydd när den svarta örnen hotade lammen.

Swartland Independent

Som regissören David von Ancken sa om den amerikanska västern: ”den primala, universella kraften i landskapet skalar bort allt utom sanningen om mäns själar.” Swartland Independent är en samling vingårdar i regionen Swartland. Inriktning är viner gjorda utan onödiga tillsatser och för lång ekfatslagring. Ett fåtal druvor är tillåtna – många med ursprung Rhône – och vinerna får enbart buteljeras på Bourgogneformade flaskor. Många ser vinerna som en del av det nya Sydafrika. Här händer mycket och mycket är bra. Mullineux är en av medlemmarna i Swartland Independent och fokus är framför allt Syrah.

 

 

[social_warfare]

Concealed Wines Sweden

Concealed Wines AB (556770-1585).
Bo Bergmans gata 14, 115 50
Stockholm, Sweden
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.com

Concealed Wines Norway

Concealed Wines NUF (996 166 651).
Ulvenveien 88 c/o Krogsvold Smith,
0581 Oslo, Norway
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.no

Concealed Wines Finland

Concealed Wines OY (2506194-2).
Närpesvägen 25 c/o Best bokföring ,
64200 Närpes, Finland
Telefon: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.fi