W.O. Swartland som är holländska och betyder ”det svarta landet” är en stor vinregion 65 kilometer norr om Kapstaden i västra Kapprovinsen i Sydafrika. Här odlade man från början främst vete men man producerar nu ganska rika och fruktdrivna viner av druvor som Shiraz, Chenin Blanc och Pinotage som ofta bandas med Grenache och Mourvedre för att skapa olika goda Rhône-blandningar.

Swartland täcker främst två områden: ett stort område som omfattar vingårdar på norra sidan av Paardeberg-berget i söder till sluttningarna vid Piketberg i norr. Det mindre vinområdet som ligger vid bergskedjorna Riebeekberg och Kasteelberg i den östra delen av regionen och där växer druvor till stor del på bergens branta sluttningar.

Klimatet är varmt och torrt vilket minskar risken för svampsjukdomar medan bristen på vatten i jorden leder till en lägre avkastning men också mindre, mer koncentrerad frukt. Den väldränerade jorden består främst av skiffer men även granit kring Paardeberg. De så kallade vanliga Bush Vines är vinstockar som går ner särskilt djupt ner i jorden för att komma åt vatten och det ger förstås också starkare vinstockar och mer koncentrerad smak i druvorna.

Lammershoek

Lammershoek är ett vindistrikt som ligger i hjärtat av det pittoreska vinodlingsområdet Paardeberg. Här råder ett medelhavsklimat med varma torra somrar och kalla, fruktiga vintrar. De flesta vingårdar är planterade som bush vines, det vill säga de växer utan uppbindning som små buskar. Resultatet blir viner med färska smaker och utomordentlig syra som örtiga aromer och intressanta jordstrukturer.  Lammershoek betyder bokstavligen ”lammens hörn” och legenden säger att tackor sökte skydd när den svarta örnen hotade lammen.

Swartland Independent

Som regissören David von Ancken sa om den amerikanska västern: ”den primala, universella kraften i landskapet skalar bort allt utom sanningen om mäns själar.” Swartland Independent är en samling vingårdar i regionen Swartland. Inriktning är viner gjorda utan onödiga tillsatser och för lång ekfatslagring. Ett fåtal druvor är tillåtna – många med ursprung Rhône – och vinerna får enbart buteljeras på Bourgogneformade flaskor. Många ser vinerna som en del av det nya Sydafrika. Här händer mycket och mycket är bra. Mullineux är en av medlemmarna i Swartland Independent och fokus är framför allt Syrah.

Swartland, en uppkommen vinregion i Sydafrika som hyllas för sina viner av hög kvalitet. Regionen som en gång var fokuserad på säd, har blivit en favorit bland vinälskare för sina spännande och distinkta vinstilar. Lär dig mer om regionens geografi, druvor och viner för att upptäcka vad Swartland har att erbjuda.

Geografi: Belägen nordöst om Kapstaden, har Swartland en varm och torr klimat som påverkas av närheten till Atlanten och bergen. Jordmånen består huvudsakligen av granit och skiffer som hjälper till att skapa unika smakprofiler i vinerna. Regionen är känd för sin mångfald av terroir, med allt från kullar och dalar till berg och floddalar.

Druvorna

Swartland är känd för att odla en rad olika druvor, men Shiraz och Chenin Blanc är de mest utbredda. Shiraz ger viner med rika smaker av mörka frukter, peppar och kryddor, medan Chenin Blanc ger viner med livlig syra och smaker av tropisk frukt, honung och mineralitet. Andra populära druvor inkluderar Grenache, Syrah, Mourvèdre, Viognier och Pinotage.

Vinstilar

Swartland erbjuder en mängd olika vinstilar, från lätta och fruktiga viner till komplexa och kraftfulla viner. Många av regionens viner är gjorda i en naturlig eller minimal interventionstil, vilket betyder att vinmakarna arbetar med minimala tillsatser och låter druvorna tala för sig själva. Swartlands Shiraz är ofta robusta och kryddiga medan Chenin Blanc kan vara torra och fruktiga eller söta och rika.

Frågor och svar om Swartland

Vilken är den mest odlade druvan i Swartland?

– Shiraz är den mest odlade druvan i Swartland.

Vad är Swartlands klimat?

– Swartland har ett varmt och torrt klimat som påverkas av närheten till Atlanten och bergen.

Vilken är den vanligaste vinstilen i Swartland?

– Swartland är känd för sin naturliga och minimal interventionstil i vinproduktionen.

Vilka är några av de andra druvorna som odlas i Swartland?

– Andra populära druvor i Swartland inkluderar Chenin Blanc, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Viognier och Pinotage.

Varför har Swartland blivit en populär vinregion?

– Swartland har blivit populärt för sina spännande och distinkta vinstilar som har hyllats av vinälskare runt om i världen