Rioja Alta (höga Rioja), ger tyngre viner. Rioja Oriental (östra Rioja), är den hetaste regionen, eftersom Atlantvindarna som som svalkar de båda andra regionerna inte når hit. Hettan gör att druvan garnacha, som ger viner med hög alkoholhalt, mognar bäst just här.

Rioja är en av Spaniens mest berömda vinregioner. Belägen i norra Spanien producerar regionen en mängd olika vinstilar baserade på traditionella druvsorter och unika jordmånar. Med en rik historia och en passion för vin, är Rioja ett måste för varje vinälskare.

Geografi

Rioja är beläget i norra Spanien och sträcker sig över tre provinser: La Rioja, Navarra och Baskien. Regionen är indelad i tre subregioner: Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental. Jordmånen varierar mellan subregionerna, men är vanligtvis kalkhaltig eller lerhaltig. Det kontinentala klimatet med varma dagar och svala nätter, samt den höga höjden över havet, skapar optimala förhållanden för druvodling.

Druvor

Regionens mest odlade druvsorter är Tempranillo, Garnacha, Graciano och Mazuelo. Tempranillo är kärnan i Riojas viner och ger en mörk, fyllig och kryddig smak. Garnacha används ofta som en blandningsdruva och bidrar med fruktiga och mjuka smaker. Graciano och Mazuelo används i mindre utsträckning men ger komplexitet och fyllighet till vinerna.

Vinstilar i Rioja

Rioja producerar en mängd olika vinstilar, från fruktiga unga viner till fylliga och mogna Gran Reservas. Crianza-viner åldras i minst två år, varav minst sex månader på fat, medan Reservas åldras i minst tre år, varav minst ett år på fat. Gran Reservas är toppvinerna och åldras i minst två år på fat och tre år på flaska innan de släpps på marknaden.

Frågor och svar

Vilka subregioner ingår i Rioja?

Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental.

Vilka är de vanligaste druvsorterna i Rioja?

Tempranillo, Garnacha, Graciano och Mazuelo.

Vilken är den vanligaste vinstilen i Rioja?

Crianza-viner, som åldras i minst två år, varav minst sex månader på fat.

Vilken jordmån är vanligast i Rioja?

Kalkhaltig eller lerhaltig jord.

Vilket klimat råder i Rioja?

Kontinentalt klimat med varma dagar och svala nätter.