Den har sin källa i bergen söder om Rioja och går rakt igenom Ribera del Duero som är ett av Spaniens främsta vindistrik, innan den rinner vidare genom vindistriket Douro i Portugal och vidare ut i Atlanten. Ribera del Duero är ett fantastiskt vindistrikt som fortfarande är i ett tidigt utvecklingsstadium, men redan är kvaliteten på en mycket hög nivå. Här produceras nästan uteslutande röda, kraftiga viner, på druvan Tempranillo, här kallad Tinto Fino eller Tinta del País. Vinerna kan ofta utvecklas på flaska i 5-10 år eller ännu längre för de finare vinerna och de bättre årgångarna. DO Ribera del Duero tillåter även garnacha, cabernet sauvignon, malbec och merlot samt den gröna druvan albillo.

Ribera del Duero är en spansk vinregion med anor från medeltiden. Regionen är känd för sina robusta och kraftfulla rödviner tillverkade av den spanska druvan Tempranillo. Läs vidare för att upptäcka vad som gör denna region till en av de mest spännande vinregionerna i Spanien idag.

Geografi

Ribera del Duero ligger i nordvästra Spanien längs floden Dueros stränder. Det är en region med extremt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Jordmånen består av lera, sand och kalksten, vilket ger vinerna från regionen en utmanande mineralitet. Regionen är också känd för sitt höga läge med vinrankorna som odlas på höjder som sträcker sig upp till 900 meter över havet.

Druvor

Den främsta druvan som odlas i Ribera del Duero är Tempranillo, eller Tinto Fino som den kallas lokalt. Andra druvor som också används inkluderar Cabernet Sauvignon, Merlot och Malbec. Vinerna från Ribera del Duero kännetecknas av en djup färg och en intensiv smak av mörka bär och en lång finish.

Vinmakerierna

Ribera del Duero är hem för många berömda vinproducenter, inklusive Vega Sicilia och Dominio de Pingus. Men regionen är också fylld med mindre, familjeägda vingårdar som tillverkar högkvalitativa viner. De flesta vinmakare i regionen fokuserar på att producera röda viner som åldras bra.

Matparning

Ribera del Duero-viner är ofta kraftfulla och passar bra till rätter med rött kött och vilt. De fungerar också bra med kraftiga och smakrika ostar. Men regionen producerar också mjukare och mer subtila viner som passar till lättare rätter som grillade grönsaker eller kyckling.

Frågor och svar

Vilken druva är den mest odlade i Ribera del Duero?

– Tempranillo, även känd som Tinto Fino.

Vilka är de vanligaste smakerna i vinerna från Ribera del Duero?

– Mörka bär och en intensiv mineralitet.

Vilket klimat är Ribera del Duero känt för?

– Regionen har ett extremt klimat med varma somrar och kalla vintrar.

Vilka maträtter passar bra med Ribera del Duero-viner?

– Rätter med rött kött och vilt samt smakrika ostar.

Vilka är några av de mest kända vinmakarna i Ribera del Duero?

– Vega Sicilia och Dominio de Pingus är två av de mest kända vinmakarna i regionen.