Rhône

I Rhônedalen har man odlat vin sen Julius Ceasars tid, det vill säga 40- och 50-talet före Kristus, och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden – det finns en teori om att fenicierna odlade vin här redan 500 år före Kristus, vilket skulle förklara varför namnet på druvan Syrah låter så snarlikt staden Shiraz i Persien.

När man pratar om Rhône-viner syftar man till de som odlas från Vienne i norr ner till Avignon i söder. Detta område utgör appellationen Côtes du Rhône, ett slags samlingsnamn för vinerna från Rhônedalen. 95 % av vinerna härifrån är röda.

Traditionellt delar man upp Rhône-vinerna i två grupper, beroende på om de odlas i den norra eller den södra delen av Rhônedalen. Den norra delen har ett regnigare och bördigare klimat än den södra. Vinerna härifrån karaktäriseras av en kryddigt pepprig doft och en fruktig och sträv smak som har inslag av sötma. Bland de blå druvorna tillåts vingårdarna här bara att odla syrah, men på den vita sidan återfinns druvor som viogner, marsanne och roussanne. Norra Rhônedalens mest kända vindistrikt är Hermitage, som fram tills mitten av 1800-talet ansågs producera världens främsta vin.  (Bordeauxvin, blandades förr med Hermitagevin när man ville öka kvaliteten). Andra gamla anrika vindistrikt i norra Rhônedalen är Crozes-Hermitage, Côte Rôtie och Condrieu.

Men under 1900-talet föll vinerna härifrån ur modet. Efterfrågan minskade och på 60-talet höll vingårdarna på att nästan helt försvinna från distrikt som Côte Rôtie och Condrieu.

Vändpunkten kom när den amerikanske vinjournalisten Robert Parker började hylla Rhônevinerna under 80-talet, i synnerhet de från Côte Rôtie, som satsade på lågt skördeuttag och lång lagring på nya och små ekfat. Idag nämns Côte Rôtie i samma andetag som Bordeaux och Bourgogne, och odlingarna har ökat från 70 till 230 hektar

Den södra delen präglas istället av ett Medelhavsklimat, som lämpar sig bättre för andra sorters druvor. Här dominerar druvan Grenache, som ger örtkryddiga, mjuka och eldiga viner, och en annan vanlig druva i rödviner härifrån är den mjuka fruktiga Cinsault. Gröna druvor i området är Grenache Blanc, Picpoul, Clairette och Bourboulenc. Kvalitetsdistriktet framför andra i södra Rhône är Châteauneuf-du-Pape, även det en storfavorit hos Robert.

Rhône är en av Frankrikes mest välkända vinregioner, med en lång historia av vinframställning som sträcker sig tillbaka till romartiden. Området är känt för sina röda viner, men även för sina vita och roséviner. Lär dig mer om Rhône och dess viner i denna artikel.

Geografi

Rhône sträcker sig från södra Frankrike till norra delen av landet och delas upp i två delar – den norra delen och den södra delen. Den norra delen ligger längs med floden Rhône och är känd för sina röda viner gjorda på Syrah-druvan. Den södra delen ligger söder om staden Avignon och är känd för sina vita, röda och roséviner gjorda på en mängd olika druvsorter.

Druvor

I den norra delen av Rhône är Syrah den dominerande druvan som används för att göra röda viner. I den södra delen används en mängd olika druvor, inklusive Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsault och Carignan för att göra röda viner, medan Viognier, Marsanne, Roussanne och Grenache Blanc används för att göra vita och roséviner.

Vintyper

Rhône-viner är kända för sin kraftfulla, fylliga och kryddiga smak. I den norra delen är röda viner gjorda på Syrah-druvan välkända, inklusive de från appellationsnamnen Hermitage och Côte-Rôtie. I den södra delen är Châteauneuf-du-Pape en av de mest kända appellationerna och producerar röda viner gjorda på en mängd olika druvor. Området är också känt för sina vita och roséviner, med Tavel-appellationen som producerar några av de bästa rosévinerna i Frankrike.

Frågor och svar om Rhône

Vilken druva dominerar i röda viner från den norra delen av Rhône?

Syrah är den dominerande druvan som används i röda viner från den norra delen av Rhône.

Vilken appellation i den södra delen av Rhône är mest känd för sina röda viner?

Châteauneuf-du-Pape är den mest kända appellationen i den södra delen av Rhône för sina röda viner.

Vilka druvor används för att göra Tavel-roséviner?

Grenache, Cinsault, Syrah och Mourvèdre är de druvor som oftast används för att göra Tavel-roséviner.

Vilken annan region i Frankrike är Rhône-viner liknande i smak?

Rhône-viner liknar ofta viner från Provence och Languedoc-Roussillon i smak.

Vilket är det största vinområdet i Rhône?

Côtes du Rhône är det största vinområdet i Rhône och producerar ett brett