Provence

Provence, som ligger längst sydöstra Frankrike och utmed Medelhavets kust, är en region med betydande potential inom den franska vinindustrin. Det milda medelhavsklimatet ger regionen hela 3000 soltimmar årligen och ger långa, torra somrarna med ideala odlingsförhållanden. Den kalla mistralvinden blåser bort regn över regionen och skyddar vinstockarna från röta. Jordmånen är varierande med kalksten, kvarts och skiffer utmed kusten men lera och sandsten inåt land.

Det var grekerna som startade vinodling här c:a 600 år före Kristus med traditionella druvor som Carignan, Barbaroux och Calitor som på senare tid ersatts med druvor som Granache, Syrah och Cabernet Sauvignon. Det är endast druvorna Cinsault, Mourvedre och Tibouren som får användas i framställningen av det mest kända rosévinet, Côtes de Provence.

Sedan 70-talet har Provence arbetat i första hand med att förbättra kvaliteten på vinerna. Det har man lyckats med eftersom nu flera områden har fått AC-status. Men all modernisering tar tid. Det typiska rosévinet är en Côtes de Provence rosé som vunnit internationellt rykte, det är de mindre med minst fem månaders lagring, dock inte nödvändigtvis på fat.

Tre distrikt utmärker sig som AC-regioner som dock endast utgör cirka 15 % av den årliga produktionen. Côtes de Provence AC producerar famösa roséviner på hela 49500 tunnland, Coteaux d’Aix en Provence AC i västra delen framställer regionens traditionella, dyraste och mest kvalitativa viner. Bandol AC med sina terrassodlingar nära Toulon är också ett viktigt område som odlar fylliga och kraftfulla röda årgångsviner som främst tillverkade av druvan Mourvèdre. Bland andra underregioner kan nämnas Cassis med sina torra vita viner, lilla vinområdet Bellet utanför Nice med sina parfymerade viner, Coteaux Varois, Côtes de Provence-Sainte Victoire, Côtes-de-Provence Fréjus, Les Baux-de-Provence samt distriktet Palette.

rovence är en ikonisk vinregion belägen i södra Frankrike, känd för sina ljusa roséviner och lätta vita viner. Men Provence har mycket mer att erbjuda än bara dessa viner. Här odlas också druvor som Grenache, Mourvèdre och Syrah som ger fylliga och kryddiga röda viner. Låt oss utforska Provences geografi och de druvor som används i regionens viner.

Geografi

Provence ligger i sydöstra Frankrike, längs med Medelhavet. Regionen sträcker sig från Marseille i väster till Nice i öster och sträcker sig upp mot bergen i norr. Klimatet i Provence är varmt och soligt, med milda vintrar och torra somrar. Detta klimat ger perfekta förhållanden för att odla druvor och producera högkvalitativa viner.

Druvor

Provence är känt för sina roséviner som oftast är gjorda på druvor som Grenache, Cinsault och Mourvèdre. Dessa druvor ger lätta och fruktiga viner med en vacker rosa färg. Men Provence producerar också röda och vita viner. Några av de vanligaste druvorna för röda viner är Grenache, Syrah och Mourvèdre, som ger fylliga och kryddiga viner. För vita viner används druvor som Vermentino och Rolle, som ger lätta och fräscha viner med hög syra.

Vinproducenter

Provence har många små familjeägda vinproducenter, men det finns också stora producenter som producerar viner i större volymer. Några av de mest kända vinproducenterna i Provence är Domaines Ott, Chateau d’Esclans och Chateau La Coste. Dessa producenter är kända för sina högkvalitativa viner som representerar det bästa av Provence.

Mat och vin

Provence är också känt för sin mat, som ofta serveras med ett glas rosévin. Vinerna från Provence är lätta och fruktiga, vilket gör dem till perfekta följeslagare till lättare maträtter som sallader, fisk och skaldjur. Men Provence har också kraftfulla röda viner som passar bra till grillad mat och rika kötträtter.

Frågor och svar om Provence

Vilken druva används oftast för att göra rosévin i Provence?

Grenache är den vanligaste druvan för rosévin i Provence.

Vilken annan typ av vin än rosévin produceras i Provence?

Röda och vita viner produceras också i Provence.

Vilket är den största staden i Provence?

Marseille är den största staden i Provence.

Vilken annan typ av dryck produceras i Provence?

Provence är också känt för att producera pastis, en anisbaserad dryck.