Priorat

Priorat, beläget i nordöstra Spanien, är en av världens mest spännande vinregioner, känd för sina djärva, rika och kraftfulla viner. Här odlas druvor på svårtillgängliga sluttningar och unika jordar som ger Priorat dess unika karaktär. Läs vidare för att upptäcka mer om denna fascinerande vinregion och dess unika viner.

Geografi

Priorat är beläget i provinsen Tarragona, i Katalonien, Spanien. Vinregionen ligger i en bergig terräng, omgiven av en amfiteater av berg som skyddar den från den kalla vindarna från norr. Vinodlingarna ligger på höjder mellan 100 och 700 meter över havet och består huvudsakligen av sluttningar med branta lutningar. Priorat har ett medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter, vilket bidrar till druvornas utveckling av balanserade aromer och smaker.

Druvorna

Priorat är främst känd för sina röda viner, som tillverkas av en blandning av druvor från två inhemska sorter: Garnacha (Grenache) och Cariñena (Carignan). Andra druvor som används i mindre mängder är Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot. Druvorna som odlas i Priorat är generellt lågavkastande, vilket resulterar i intensiva och högkvalitativa viner.

Vinframställning

Priorats viner är kända för att vara djärva, rika och kraftfulla med en uttalad mineralitet och en härlig strävhet. Vinframställningen sker oftast genom traditionell vinframställning med jästning och maceration i temperaturkontrollerade ståltankar eller i ekfat. Många av vinerna lagras sedan i nya franska ekfat för att ge dem mer komplexitet och karaktär.

Kända producenter

Priorat har flera kända producenter, inklusive Alvaro Palacios, Clos Mogador, Clos Erasmus och Mas Martinet. Dessa producenter är kända för att tillverka högkvalitativa viner som åldras väl.

Frågor och svar 

Vilka druvor är vanligast i Priorats viner?

Garnacha (Grenache) och Cariñena (Carignan) är de vanligaste druvorna som används i Priorats röda viner.

Vilken typ av klimat har Priorat?

Priorat har ett medelhavsklimat med varma dagar och svala nätter.

Vilka är några av Priorats mest kända producenter?

Alvaro Palacios, Clos Mogador, Clos Erasmus och Mas Martinet är några av Priorats mest kända producenter.

Vad är unikt med jordarna i Priorat?

Jordarna i Priorat består av kalksten, lera, skiffer och granit, vilket ger vinerna en unik mineral