DO Pago Guijoso är en Vino de Pago vinareal och ett vingods i kommunen El Bonillo i provinsen Albacete, Castilla-La Mancha, Spanien. Vinarealen Pago Guijoso köptes år 2005.  Hela vinarealen omfattar cirka 3000 hektar där det odlas på ca hälften av området. Den andra hälften är används för jakt.

DO Pago Guijoso har den högsta kategorin på kvalitetsskalan av spanska viner, vilket innebär konsekvent produktion av kvalitetsviner av druvor som odlats här och viner som framställts på Pago Guijoso. De måste även ha lagrats på området.

Pago Guijoso består inte enbart av vinstockar. Det finns även boskap och en olivodling på området. De första vinstockarna planterades 1985 och det första vinet som släpptes ut på marknaden 1990 producerades av Cabernet Sauvignon.

På en höjd av cirka 1.000 meter över havet, täcker vingårdarna ett område på 72 hektar. De huvudsakliga vita druvorna planterade är Chardonnay och Sauvignon Blanc. De viktigaste röda sorterna är Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo och Syrah.

Vinstockarna planteras på trellises på stigande sluttningar och har ett droppbevattningssystem. Det kontinentala klimatet bjuder på långa varma somrar och mycket kalla vintrar.

Pago Guijoso är en av de minsta vinregionerna i Spanien, men deras högkvalitativa viner är värda att upptäcka. Här odlas främst de inhemska druvorna Airén och Tempranillo, som ger vinerna en unik smakprofil.

Geografi

Pago Guijoso ligger i provinsen Albacete i sydöstra Spanien. Vinregionen ligger på en höjd av 700 meter över havet och kännetecknas av sitt kontinentala klimat med varma somrar och kalla vintrar. Jordmånen består av kalksten och lera, vilket ger vinerna en mineralrik och frisk smak.

Druvorna  

De inhemska druvorna Airén och Tempranillo är de mest använda druvsorterna i Pago Guijoso. Airén är den vanligaste druvan och odlas främst för att göra vita viner med en frisk syra och subtila fruktiga toner. Tempranillo är en röd druva som ger röda viner med smaker av mörka bär, kryddor och läder.

Vinproducenter

Pago Guijoso är hem för flera kvalitetsproducenter som är kända för sina eleganta och smakfulla viner. Bland dem finns Bodega San Dionisio, som är specialiserad på röda viner gjorda av Tempranillo, och Bodegas Cristo de la Vega, som är kända för sina vita viner gjorda av Airén.

Mat och vin

Vinerna från Pago Guijoso passar perfekt till maträtter som grillat kött, vilt och hårda ostar. De vita vinerna är också utmärkta till fisk och skaldjur.

Frågor och svar om Pago Guijoso

Vilken druva är vanligast i Pago Guijoso?

– Airén är den vanligaste druvan i Pago Guijoso.

Vilken typ av jordmån finns i Pago Guijoso?

– Jordmånen i Pago Guijoso består av kalksten och lera.

Vilken producent i Pago Guijoso är specialiserad på röda viner gjorda av Tempranillo?

– Bodega San Dionisio är specialiserad på röda viner gjorda av Tempranillo.

Vilken mat passar bra till vinerna från Pago Guijoso?

– Vinerna från Pago Guijoso passar bra till grillat kött, vilt och hårda ostar.

Var ligger Pago Guijoso?

– Pago Guijoso ligger i provinsen Albacete i sydöstra Spanien.