Navarra

Navarra är ett spanskt DO (Denominación de Origen) distrikt sedan 1984 och ligger i norra delen av Spanien, strax norr om Rioja och är en typisk vinregion som idag producerar några av Spaniens mest spännande kvalitetsviner. Regionen är idag ett av de viktigaste vinproducerande distrikten på hela den iberiska halvön.

Klimatet och jordmånen varierar över hela norra Spanien. Navarras geografi är skiftande och ett antal olika funktioner påverkar regionens vinstockar och klimat. I Navarra pryder vingårdarna de nedre sluttningarna av Pyrenéerna ned mot floden Ebro. Förutom i kustområdena ligger vinområdena i norr ofta skyddade av bergskedjor i ett mer eller mindre kontinentalt klimat. Den enorma mångfalden i regionen delar upp hela distriktet i fem underregioner: Baja Montana, Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta och Ribera Baja.

Druvodling i Navarra började redan under 200-talet före Kristus då de gamla romarna byggde vingårdar, så kallade Bodegas. Sedan dess har distriktet genomlevt både förstörelse av vinlusen under 1800-talet och Francoregimen, då vinproduktionen nästan totalt stagnerade.

Under lång tid har Navarra varit främst känt för sitt goda Rosadovin, ett rosévin. Sedan några decennier producerar man även röda och vita viner. För närvarande går trenden går mot koncentrerade, fruktiga och ekfatsinfluerade röda viner. Dagens investeringar i effektiv vinframställning och moderna druvsorter har lett till att det i regionen finns några av Spaniens mest innovativa vinproducenter och landets modernaste vinanläggningar.

95 % av det vin som produceras i Navarra är rött och rosé och 5 % består av vita viner. Röda druvor som förekommer är Garnacha. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah. De vita druvorna som odlas är främst Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viura och Moscatel.

Upptäck Kaliforniens viner! Regionen är världskänd för sina många vinstilar, från fruktiga vita till robusta röda, och en mängd olika druvor odlas här. Med sitt varma, soliga klimat och varierande jordmån erbjuder Kalifornien några av världens mest prisbelönta viner.