unique wines from great producers

Navarra

Navarra är ett spanskt DO (Denominación de Origen) distrikt sedan 1984 och ligger i norra delen av Spanien, strax norr om Rioja och är en typisk vinregion som idag producerar några av Spaniens mest spännande kvalitetsviner. Regionen är idag ett av de viktigaste vinproducerande distrikten på hela den iberiska halvön.

Klimatet och jordmånen varierar över hela norra Spanien. Navarras geografi är skiftande och ett antal olika funktioner påverkar regionens vinstockar och klimat. I Navarra pryder vingårdarna de nedre sluttningarna av Pyrenéerna ned mot floden Ebro. Förutom i kustområdena ligger vinområdena i norr ofta skyddade av bergskedjor i ett mer eller mindre kontinentalt klimat. Den enorma mångfalden i regionen delar upp hela distriktet i fem underregioner: Baja Montana, Valdizarbe, Tierra Estella, Ribera Alta och Ribera Baja.

Druvodling i Navarra började redan under 200-talet före Kristus då de gamla romarna byggde vingårdar, så kallade Bodegas. Sedan dess har distriktet genomlevt både förstörelse av vinlusen under 1800-talet och Francoregimen, då vinproduktionen nästan totalt stagnerade.

Under lång tid har Navarra varit främst känt för sitt goda Rosadovin, ett rosévin. Sedan några decennier producerar man även röda och vita viner. För närvarande går trenden går mot koncentrerade, fruktiga och ekfatsinfluerade röda viner. Dagens investeringar i effektiv vinframställning och moderna druvsorter har lett till att det i regionen finns några av Spaniens mest innovativa vinproducenter och landets modernaste vinanläggningar.

95 % av det vin som produceras i Navarra är rött och rosé och 5 % består av vita viner. Röda druvor som förekommer är Garnacha. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir och Syrah. De vita druvorna som odlas är främst Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viura och Moscatel.

[social_warfare]

Concealed Wines Sweden

Concealed Wines AB (556770-1585).
Bo Bergmans gata 14, 115 50
Stockholm, Sweden
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.com

Concealed Wines Norway

Concealed Wines NUF (996 166 651).
Ulvenveien 88 c/o Krogsvold Smith,
0581 Oslo, Norway
Telephone: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.no

Concealed Wines Finland

Concealed Wines OY (2506194-2).
Närpesvägen 25 c/o Best bokföring ,
64200 Närpes, Finland
Telefon: +46 8-410 244 34
Email: info@concealedwines.fi